Sajtos tallér

A klasszikus sajtos tallér készítéséhez egy speciális eszköz szükséges, úgynevezett tallérsütő.  Nagyjából úgy néz ki, mint egy fém, tömör dupla-légycsapó. Két karja van, szét lehet nyitni, a két légycsapó közé be kell helyezni a tésztát, aztán a gáztűzhely lángja felett tartani, megvárni míg megsül.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt (gouda pl.)
  • 2 egész tojás
  • 1 ek só
  • köménymag ízlés szerint, de el is hagyható
  • 0,75 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 4 dl tejföl
  • 1-2 dl tej (annyi, hogy a tészta gyúrható legyen, de ne legyen ragacsos)

A tésztát alaposan összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk, beletesszük a kiolajozott tallérsütőbe a gombócot, majd összezárjuk a sütőt – így a gombóc kilapul. Fontos, hogy forró legyen a sütő. Kb. 10 másodpercig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és újabb 10 másodperc alatt a másik oldalát is megsütjük.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.