Szilvás piték találkozása

Inkább képes, mint mesélős beszámoló egy múlt hétvégi bográcsozásról pásztor tarhonyával,  gyerekekkel, kutyával, fröccsel, bodzaszörppel, színekkel, kétféle szilvás pitével, fagyival, kétszer főzött kávéval, kellemes beszélgetéssel (és mennyi mindenre nem volt idő!!!), sok fotóval és a végén egy recepttel.

Pont jókor érkeztünk, a tarhonya már kellemesen odakapott a bogrács alján, pont csak annyira amennyire kell és szívja magába a kolbász ízét.

Jön bele a burgonya, jól átkever…

Víz + TV Paprika (kiskoromban sosem értettem mi köze a tévéhez)

És hadd főjön!

Séfúr közben pihen és jól érzi magát. (Saját kérésére nem mutatjuk a teljes arcát, megőrizzük inkognitóját.)

Ezalatt a kertben:

Kész!

Relax, kávé és a piték

Mindennap így szeretnék kávézni!!!

Vendégségbe nem megyünk üres kézzel, így sütöttem egy nagy adag szilvás pitét. Büszkén nyújtottam át, mire Szoni azt mondja: “Mit hoztál, szilvás pitét? Csodálatos, én is azt sütöttem!”

Így legalább simán lehetett dupla adagot enni, mert meg kellett kóstolni mindkettőt.

Én a joghurtos ringlótortát készítettem szilvával, most Szoni receptjét írom le, vagyis igazából az ő nagymamájáét, Sáriét, akit sajnos nem ismerhettem, de az elbeszélések alapján mindenki ilyen Nagyira vágyik, amilyen ő volt.

Recept
Bögrés szilvás pite, ahogy Sári készítette

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 2 löttyintésnyi tej (adja magát)
  • 20-25 dkg szilva

Elkészítés

  1. Sütőt melegítsd elő 180 fokra. Vajazz és lisztezz ki egy 23 cm-es tortaformát.
  2. A hozzávalókat keverd össze, nagyon sűrű palacsintatészta állagú masszát kapunk.
  3. A tésztát öntsd a tortaformába, tetejére rendezd el a kimagozott, cikkekre vágott szilvát. Süsd tűpróbáig, kb. 40 percig.

Vaníliafagyival, még langyosan az igazi, de ha kihűlt, másnap reggel a konyhapultról a kávé mellé csipegetve  is erősen eteti magát.

Szép hétvégét mindenkinek!!

 

Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , , | 1 hozzászólás

Két nap Panyolán, Panyolafeszt 2011

Egy éve, augusztus végén a szilvalekvárfőzés idején jártam először Panyolán. Barátnős hétvége volt, család nélkül. Egy csendes, borongós, melankólikus hétvége amikor úgy érzi az ember, hogy nem történik szinte semmi, csak ülünk és beszélgetünk. Meg pálinkázunk. Mert azt muszáj. Na, itt rendesen bajban voltam, mert én addig pálinkát soha. De ott ezt egyszerűen nem lehet. Roppant kellemetlen helyzetbe hozza magát, aki ellenáll. Én pedig nem szeretem a kellemetlen helyzeteket, így egy erőtlen “köszönöm, én nem iszom” hebegés után inkább elvettem a kupicát a kínálótálcáról. Nem folytatom a történetet, megtört a jég, nem bántam meg, sőt azóta már azt a városi legendát terjesztik rólam egyesek, hogy egy bizonyos panyolai pálinkáért bármire képes vagyok.  Nah, ez azért talán túlzás, de megszerettem, az biztos.

Na, de a ott tartottam, hogy úgy tűnt, nem is történik igazán semmi.

Csendes falu, csepereg az eső, A Bélánál lakunk, aki üzent, hogy sajnos nem tud várni minket, Pesten van dolga a hétvégén, de azért nyitva hagyta nekünk a vendégházat, mert tudta, hogy jövünk. Ja, és használjuk nyugodtan a bicikliket is, le vannak támasztva a kertben.

Az első kör pálinka után átgurultunk Maricáékhoz, ahol már 24 órája rotyogott a szilvalekvár a rézüstben. Ücsörgünk egy picit, mesélnek a nemtudom szilváról, a lekvárfőzésről, a Panyolai Fesztiválról, ami az év egyik fénypontja, a családról, gyerekekről. Mintha ezer éve ismernénk egymást. Újabb kör pálinka.

Később átballagtunk A Karcsiékhoz, ahol egy szűkebb társaság épp szalonnát süt a kertben. Előkerül a pálinka, szaladnak pár tányérért és már kínálják is a vacsorát.

Karcsiéktól elbúcsúztunk újabb ücsörgős helyszín Zsuzsiéknál, mondanom sem kell, jön a pálinka és itt éjjel fél háromig beszélgetünk. Nem történik semmi és mégis történik valami.

A szombat és a vasárnap hasonló dramaturgia mellett zajlik, a helyszín és a történések sem sokat változnak már, ücsörgünk és beszélgetünk. A szilvalekvár még mindig fő, közben Zsuzsi összedobott egy fantasztikus török spenótos ételt.

Vasárnap reggeli után megérkeztek Erdélyből A Duncanék, a világutazó angol család. Szájtátva, órákon át, pálinkával a kezemben hallgatom életük történetét. Akinek van egy kis ideje olvasson bele a blogba, megéri.

Itt már kicsit toporogtam, mert hirtelen délután lett és tudtam, otthon már nagyon várnak. De egyszerűen nem lehet elbúcsúzni, olyan sok a mondanivaló és olyan jó itt.  Pedig nem is volt Fesztivál, csak egy borongós, melankólikus augusztusi hétvége.

Panyolafeszt 2011. augusztus 5-7.

Nem volt kérdés, hogy idén jövünk-e a Fesztiválra.

Vanda első este, nem sokkal azután hogy megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást (megittuk a házigazdánk welcome pálinkáját) és beértünk a Fesztivál színhelyére odabújt hozzám és azt mondta: “Mami, itt olyan érdekes minden, mintha az emberek nem is magyarul beszélnének, mintha nem is Magyarországon lennénk.”

A házigazdánk, Zsuzsa lángost sütött szombaton reggelire. A tetején kapros tejföl.

Amíg sült a lángos, kóstoltunk ezt-azt.

Alma-, meggy- és szilvalekvár.

Pálinkát is.

A Fesztiválon ezalatt már készül a lapcsánka a panyolai Nyugdíjasklub lelkes tagjainak részvételével.

Kenuztunk a Túron.

Vissza a Fesztiválra

 

Meglehetősen szubjektív a képválogatás, nagyon sok minden kimaradt, ami a Fesztivál programjában viszont szerepelt. Például az esti koncertek, ahova már nem volt kedvem fényképezőgépet vinni. Ha valahol találkoztok a Fókatelep nevű zenekarral, ne hagyjátok ki, a szombat este fénypontja volt!

Kategória: Mind | Címke: , , | Hozzászólok

Húsvéti születésnap csokoládés sajttortával

Idén úgy esett, hogy egy napra esett Vanda szülinapja és Húsvét vasárnap. Már időben kikötötte, hogy NE a nyuszi hozza az ajándékát, eszünkbe se jusson összevonni a két jeles eseményt. A nyuszinak levelet írt, amiben egy új kismacskát kért, mivel februárban sajnos eltűnt a cicája, Alma. Hát, sajnos a nyuszi végül nem hozott kiscicát, de olyan sok izgalmas dolog történt, hogy a hétvége így is boldogan és mozgalmasan telt. Új kiscicát meg majd nemsokára úgyis befogadunk!

Mivel a hagyományos húsvéti menü elkészítésében a nagy családi ünnepléshez általában nem tudom kivenni a részem, a szülinapi torta elkészítését lestoppoltam magamnak és csokoládés sajttortát készítettem.

Csokoládés sajttorta

Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:

  • 250 g háztartási keksz darálva
  • 150 g olvasztott vaj
  • 500 g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 200 g nádcukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 150 g 60%-os csokoládé

Elkészítés:

  1. Az alaphoz késes robotgépben megdarálom a kekszet, majd egy műanyag tálban összekeverem az olvasztott vajjal. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a kekszet. egy kanállal jól lenyomkodom és hűtőbe teszem.
  2. A sütőt előmelegítem 160 fokra. Robotgéppel simára keverem a ricottát, a mascarponét és a cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat és a vaníliakivonatot is.
  3. Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét, kihűtöm.
  4. A tortaformát előveszem a hűtőből. A sajtkrém felét belekanalazom, elsimítom. Ráöntöm az olvasztott csokoládét , majd jöhet a sajtkrém másik fele a tetejére.
  5. Egy saslik pálcikával (hurkapálcával) óvatosan elkeverem a sajtkrémet és a csokit, hogy a rétegek elegyedjenek és a torta teteje
  6. 45 perc alatt megsütöm, akkor jó, amikor a közepe még remegős. Kihűtőm és 3-4 órára (akár egész éjszakára) hűtőbe teszem.

És mire jó a lepkeháló? A szomszédból átszökött nyuszik begyűjtésére tökéletes volt!

Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , , | Hozzászólok

Torta pasqualina – olasz húsvéti torta

Vendégposztot írtam Húsvét kapcsán az egyik kedvenc design blogomra, a dizain-ra. Egy lígúriai húsvéti specialitást készítettem, a posztból az is kiderül, hogy miért pont ezt. És közben nézzétek körül Zai Viki blogján, érdemes!

Kategória: Mind | Címke: , , | Hozzászólok

Morzsás meggyes-szedres torta – Streusel vagy crumble?

>Szoni barátnőmmel szinte napi szinten osztjuk meg egymással a minket inspiráló gasztronómiai, fotós, belsőépítészeti, design és egyéb kincseket, amiket a neten találunk. Mostanában ez inkább úgy van, hogy ő halmoz el engem, mert engem betemetett a munka. Amikor szombat reggel ránéztem az e-mailekre és várt tőle egy levél a következő címmel: “meghalsz, annnnnnnnnyira JÓ!!!!!!”, sejtettem, hogy megint valami csodás dolgot talált. És igen! A Sweet Paul Magazine 3., karácsonyi számának online változata volt a linkben. Lapozzátok végig, érdemes. Tele van inspiráló és gyönyörű ételfotókkal, jópofa dekorációs és ajándékötletekkel. Letisztult design, pont olyan, amilyen magazinokat itthon is annyira szeretnék látni. Egész héten nem volt időm se sütni, se főzni, pont valami jó kis desszert receptet kerestem. Nem is kellett továbbmennem, ez tökéletesnek tűnt. És nem is okozott csalódást. Áfonya helyett meggyel és szederrel készítettem, mert ezek voltak itthon. Még sosem sütöttem streusel tortát. A kifejezést már hallottam, de nem tudtam pontosan milyen süteményt takar. A német streuen szó szórást, hintést jelent, ez a torta tetején lévő morzsás, ropogósra sült rétegre utal. Hasonló, mint az angol crumble: liszt, vaj és cukor összemorzsolva, a torta tetejére szórva, sütőben ropogósra sütve. Eddig nem hoztak lázba a morzsás sütik, ezután másképp lesz.

Morzsás meggyes-szedres torta

Hozzávalók 23 cm-es tortaformához:
250 ml-es csésze

  • 2,5 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 110 gr puha vaj
  • 3 tojás
  • 1 csésze barnacukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1,5 csésze tejföl
  • 1-1 csésze meggy és szeder (ha fagyasztott, kiolvasztva)
  • 3 evőkanál barna cukor
  • A morzsához:
  • 180 gr hideg vaj
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1,5 csésze liszt

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát kivajazom. A lisztet egy tálban összekeverem a sütőporral.
  2. A vajat és a cukrot robotgéppel krémesre keverem, majd egyesével hozzákeverem a tojásokat.
  3. Hozzáadom a vaníliaaromát, tejfölt, a lisztes keveréket és simára keverem. A gyümölcsöt beleforgatom a 3 evőkanál cukorba, majd a tésztához adom és elkeverem.
  4. A morzsához késes robotgépben durva morzsa állagúra keverem a hozzávalókat.
  5. A tortaformába öntöm a gyümölcsös tésztát (jó sűrű állaga van), majd egyenletesen a tetejére szórom a morzsát.
  6. Betolom a sütőbe és 50-60 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a morzsa a tetején szép barnára sül.

Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , | 3 hozzászólás

Mogyorós brownie barnított vajjal

>Múlt héten megérkezett a márciusi bon appétit magazin, a borítóján ezzel a gyönyörűséggel. Azonnal ki kellett próbálni. Borzalmasan finom.
Négy éve fizetek elő különböző külföldi gasztromagazinokra és néha, amikor vendégek járnak nálunk – látva az itt-ott kupacban heverő újsághalmokat – megkérdezik minek ennyi, amikor minden recept ami a magazinokban szerepel fent van a neten is. Igen, ez így van, ennek ellenére nekem a nyomtatott, kézbefogható, lapozgatható újságok sokkal többet nyújtanak az online receptgyűjteményeknél. Kivenni a postaládából, kicsomagolni a zacskóból és izgatottan átlapozni a legújabb számot, ez már önmagában is egy rituálé. Aztán jön a következő fázis, amikor kicsit több időm van újra átlapozom, kiválogatom a szimpatikus recepteket (néha még meg is jelölöm különböző színű post-it-ekkel, amit egy ideje abbahagytam mert már nem tudtam követni mit miért jelöltem…) és megcsodálom a gyönyörű fotókat, amik így nyomtatásban mindig sokkal szebbek, mint a monitoron. Volt egy időszak, hogy négyféle magazin is érkezett egy hónapban, mára már önmérsékletet gyakorolok és csak egy előfizetésem van.

Mogyorós brownie barnított vajjal

Hozzávalók egy 20×20 cm fém tepsihez (1 csésze = 250 ml)

  • 150 gr vaj
  • 1 1/4 csésze cukor
  • 3/4 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. víz
  • 1/4 tk. só
  • 2 tojás
  • 1/3 csésze + 1 ek. finomliszt
  • 1 csésze mogyoró (az eredeti recept diót ír)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 160 fokra. A tepsit kibélelem sütőpapírral
  2. Egy lábosban (ami nem fog leégni!) közepes lángon megolvasztom a vajat és folyamatos kevergetés közben addig forralom, amíg már nem habzik és az alja kezd megbarnulni.
  3. Lehúzom a tűzről, fokozatosan hozzáadom a cukrot, kakaót, vizet, sót, vaníliakivonatot és habverővel simára keverem.
  4. 5 percig hűtöm, majd egyesével hozzákeverem a tojásokat. Addig keverem határozott mozdulatokkal, amíg ki nem fényesedik.
  5. Ekkor jöhet bele kisebb adagokban a liszt, majd végül a mogyoró
  6. A tepsibe öntöm és 25 perc alatt megsütöm. Nem kell, hogy a fogpiszkáló tisztán jöjjön ki belőle, picit lehet még ragacsos, ekkor jó a brownie.
  7. Rácson hagyom kihűlni.
Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , | 3 hozzászólás

Monkey bread

>A Blog bazár is a Doki-féle mozgalmak egyik vonulata. Vasárnap a napja, nem is lehetne máskor, hiszen a bazár azeriül (!) vasárnapot jelent. A lényege, hogy ilyenkor egy másik blogon talált receptet készítünk el. A majomkenyérről már több, mint 1 éve csodákat hallottam, receptet is kaptam hozzá, de a végső lökést Sajtkukac Niki fotója adta meg. Szuper kelttészta recept, szórakoztató az elkészítése is, a gyerekek is szívesen pepecselnek vele.
Egy klasszikus amerikai desszert recept a két menő amerikai cukrász második Baked könyvéből.
Még langyosan elkezdtük kóstolgatni, így fotó már csak erről készülhetett. Az utolsó falatért elég komoly harc folyt….

Majomkenyér recept

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1¼ bögre tej
  • 1 zacskó élesztő
  • 1 tk. só
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 1 tojás
    a fahéjas-cukros mázhoz:
  • 110 g vaj
  • 2 tk. fahéj
  • 1¼ bögre sötét nádcukor

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból a robotgép dagasztókarjával 15-20 perc alatt sima tésztát dagasztottam. A keverőtálat letakartam konyharuhával és szobahőmérsékleten duplájára kelesztettem.
  2. A megkelt tésztából kicsi golyókat formáltam. Elméletileg a diónál kicsit kisebb méretű kell, hogy legyen és nagyjából 60 darab lesz belőle. (Nekem sajnos nem volt elég időm, így a golyók mérete egy kicsit nagyobb lett most, de szerintem mindenképp jobb, ha kicsik a golyók, mert így több lesz a sütiben a vajas karamelles réteg!)
  3. Amíg kelt a tészta a vajat megolvasztottam és egy mélyebb tálba tettem, a cukrot összekevertem a fahéjjal és ezt is egy tálba raktam. A golyókat egyesével az olvasztott vajba majd a fahéjas cukorba forgattam.
  4. Egy 20 cm átmérőjű mélyebb, hőálló kerek tálat sütőpapírral kibéleltem, erre pakoltam a golyókat 2 szinten. Letakartam és ismét a duplájára kelesztettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
  5. Ha megkelt, 40-45 perc alatt készre sütöm.


Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , | 4 hozzászólás

Coleslaw

>Coleslaw, azaz amerikai káposztasaláta.
Pedig eredetileg nem is amerikai, hanem holland. Amerikába vándorolt holland telepesek eledele volt, a holland koolsla, azaz káposztasaláta kifejezésből alakult ki az angol coleslaw elnevezés. Ma már szinte mindenki az amerikaiak egyik legismertebb salátájaként emlegeti.


Nálunk télen nagy kedvenc, hetek óta folyamatosan készítem, mert a gyerekek rengeteget esznek belőle vacsorára, köretként, reggelihez és uzsonna szendvicsbe is.
Két fő összetevője a fejes káposzta és a sárgarépa, de mehet bele hagyma, alma, zeller vagy akár édeskömény is.
Önmagában egy szelet pirítóssal, szendvicsbe vagy főétkezéshez grillezett húsok mellé nagyon finom.
Tegnap az ebédünk- gyömbéres, mézes csirkeszárnyak és kuszkusszal töltött paprika – kísérője volt.


Coleslaw (amerikai káposztasaláta) recept


Hozzávalók 6-8 adaghoz

  • 60-70 dkg fejes káposzta (fehér és/vagy lila káposzta)
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 marék pirított dió durvára vágva
    Mehet bele még ízlés szerint:
  • 1 fej hagyma/1 alma/fél kisebb fej zeller
    Az öntethez:
  • 250 ml majonéz vagy 400 ml joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj (lehet 1 evőkanál dióolaj is)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • 2 teáskanál méz
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A káposztát a lehető legvékonyabban felszeletelem, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem és egy nagy tálba rakom, összekeverem. (Ha teszek bele mást is, akkor azokat is hasonló módon készítem elő és összekeverem a káposztás keverékkel.)
  2. Az öntethez kézi habverővel simára keverem a hozzávalókat, megkóstolom, ha szükséges teszek még bele mézet, sózom, borsozom és ráöntöm a zöldségre.
  3. Tálalás előtt megszórom a pirított dióval.

Kategória: Gyors vacsora, Mind | Címke: , , , , | Hozzászólok

Pizsamás reggelik – Frissen sült kaláccsal

>Még az is lehet, hogy sorozat lesz ebből, mert az előző bejegyzésem nyomán kiderült (amit eddig is tudtam), hogy hétvégén pizsamában reggelizni és tovább lustálkodni (neadj’ Isten) akár egész nap nagyon sokan szeretünk. Erre az aktív semmittevésre persze inkább a téli, borús hónapok alkalmasak, de előttünk van még ebből most néhány hét tavaszig, így lehet tesztelgetni, próbálgatni a családi kedvenceket hétvégenként.


A nálunk jól bevált kalács receptjét egy körülbelül 15 éves kenyérsütőgéphez csomagolt füzetecskében találtam. A gép már nem egy mai darab, de még remekül működik, csak dagasztáshoz használom és nagyon szeretem.
Általában előző este sütöm meg a kalácsot, mert akkor még másnap reggel teljesen friss, de ha valami miatt kipattan az álom a szememből reggel és hamarabb sikerül felébrednem a többieknél, akkor van, hogy frissen is elkészül. Ez a ritkábbik eset…pedig az biztos, hogy nálam a langyos kalács vajjal reggelire mindent visz.
A gyerekek pedig a vaj nélküli lekváros variációra esküsznek.


Mazsolás kalács recept
Hozzávalók 750 grammos kalácshoz (4 torkos személyre, reggelire)

  • 1 pohár, azaz 250 ml tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál mazsola (nálunk ez kimarad)
  • 2 2/3 pohár finomliszt
  • 1 teáskanál szárazélesztő (vagy ennek megfelelő friss élesztő)
  • 1 tojás felverve
  • mandulaforgács a tetejére

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőbe rakom és dagasztóprogramra kapcsolom.
  2. Kikapcsolom a gépet és 1 órán keresztül a gépben kelesztem
  3. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  4. A tésztát kiveszem a gépből, 3 egyforma darabba vágom és rudakat sodrok belőlük, majd hármas fonással készítem el a kalácsot.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, itt konyharuhával lefedve duplájára kelesztem, megkenem a felvert tojással, megszórom a mandulaforgáccsal és 30 perc alatt készre sütöm.



Kategória: Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , | 7 hozzászólás

10 éves lett

>Éppen ma 10 éve, hogy megszületett Zsombi.


Már tegnap óta olyan a hangulatom, amilyen akkor volt sűrűbben, amikor “icipi” volt és csak kettesben voltunk otthon. Sokszor hallgattam azt a lemezt, amiről belinkeltem alul egy dalt (illetve nem ezt, hanem az eredetit). Ültem a kényelmes, nagy fotelben, szólt a zene, ő az ölemben szuszogott és minden olyan nagyon szép volt.
Azóta megnőtt és már nem mindig tudom rávenni, hogy hozzám bújjon.
De még mindig ugyanolyan nagyon szép vele minden.

Boldog születésnapot, Zsombi!

Szülinapjára a – mostanában – kedvenc sütijét kérte, ez nem is torta, hétközben szoktam sütni, ha valami édességre vágyunk és nincs időm bonyolultabb dolgokra. Ezt szerette volna bevinni ma az iskolába is, de hétfőn hazajött és azt mondta, hogy az osztálytársai a “szokásos” répatortát rendelték, így ő önzetlenül lemondott a kakaósról. Nem baj, itthon este ezzel köszöntjük majd.

Recept
Narancsos kakaós piskótatorta

Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához
(minden 250 ml-es csészével mérve)

  • 1 csésze tej
  • 2 csésze liszt
  • 2 csésze nádcukor
  • fél csésze olvasztott vaj
  • 3/4 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1/3 csésze darált mandula
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 narancs reszelt héja és leve

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A száraz hozzávalókat összekeverem a tejjel és az olvasztott vajjal.
  3. Hozzáadom a tojást, a narancs héját és a levét is.
  4. A tortaformát kibélelem sütőpapírral, oldalát megkenem vajjal és 45-50 perc alatt készre (tűpróbáig) sütöm. Most 20 cm-es formát használtam, mert szilikon szívecskeformába is töltöttem az ünnepelt kedvéért.
    Ízlés szerint tálalható vaníliasodóval, fagyival, mogyoróvajas mázzal, mint a linkben alul. Mi ma este fagyival fogjuk enni.

A recept alapja innen származik.

Azért néha még hozzám bújik..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , | 6 hozzászólás