Zöldsárga saláta

Legszívesebben minden nap piacra járnék, annyira elragadnak ilyenkor a színek. Így készült ez a kuszkusz saláta is, színkódok szerint. Először megláttam a sárga és zöld-fehér mintás cukkinit. Utána a következő árusnál a narancssárga koktélparadicsomot vettem meg. Ez így már önmagában is elég lett volna a salátához, de a harmadik helyen a mélyzöld zöldbabot nem tudtam otthagyni.

Zöldsárga kuszkusz saláta

Recept 4-6 személyre

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb darab cukkini
  • 1 csomag újhagyma
  • 150 gramm francia zöldbab
  • 15-20 szem koktélparadicsom
  • 1 csésze kuszkusz
  • 5-6 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor menta
  • só, bors
  • opcionális: chilipehely, pirított fenyőmag vagy napraforgómag

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A cukkinit egyforma méretűre kockázom, az újhagymát felkarikázom. A tepsire helyezem, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és kb. 20 perc alatt szép barnára sütöm, utolsó 5-10 percben grillezem.
  2. Közben elkészítem a kuszkuszt: egy üvegtálba öntöm a csészényi kuszkuszt és ráöntök annyi sós forrós vizet, hogy pont ellepje. Lefedve 10 percig állni hagyom, majd villával átkeverem, hogy pergős legyen.
  3. A zöldbab végeit levágom, megmosom, félbe vágom a hosszabb darabokat. Lobogó, sós vízben 4-5 percig blansírozom, majd azonnal jeges hideg vízzel leöblítem (megállítja a főzést).
  4. A paradicsomokat is megmosom, félbevágom. A mentát felaprítom.
  5. Amikor kihűlt a cukkini és a kuszkusz, egy nagyobb salátástálban minden hozzávalót összekeverek. A maradék olívaolajba beleöntöm a citrom kifacsart levét, sózom és meglocsolom vele a salátát. Ha nem gyerekeknek készítem, akkor teszek bele kevés őrölt csilipelyhet is.
    Pirított fenyőmag vagy napraforgómag sem rontja el…
    Jót tesz neki, ha pár órát a hűtőben van.

Kategória: Gyors vacsora, Mind | Címke: , , , , | Hozzászólok

Ha Te vagy a köretfelelős a grillpartyn

Hétvégén szülinapi meglepetés buliba mentünk, ahol a házigazda volt a meglepett ünnepelt, és úgy alakult, hogy az amúgy konyhatündér kisfelesége épp nem tudott főzni. Felosztottuk az előkészületeket, én vállaltam a köreteket. Készült rémegyszerű  spárgás lepény, aminek a különlegességét egy kedves ismerőstől kóstolóba kapott érlelt erdélyi kézműves sajt adta, grillzöldséges gerslisaláta rengeteg friss zöldfűszerrel és egy hideg újburgonya saláta.

Csak a fotót látva tűnt fel igazán, hogy mennyire harmóniában van egymással ez a 3 köret, nagyon szép a natúr-barna-zöld színkombináció, ami mindegyikből visszaköszön.

Recept
Spárgás lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 1 csomag zöldspárga tisztítva
  • 150 g érlelt sajt reszelve (lehet kecske vagy juhsajt is)
  • 1 tojás felverve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát kitekerve (vagy kinyújtva) egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. Körben a széleit visszahajtom, lenyomkodom és egy peremet készítek a tésztának. Nagyon vékonyan lekenem tojással, villával sűrűn megszúrkálom és 10-12 percig sütöm, amíg halványbarna színt kap.
  2. Közben megtisztítom a spárgát, lereszelem a sajtot.
  3. A félig sült tésztát kiveszem a sütőből, egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, a tetejére helyezem a spárgát (egyet fejtől, egyet lábtól….), meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és visszatolom a sütőbe 15-20 percre, amíg szépen meg nem sül.
  4. Langyosan és hidegen is tálalható. Nálunk előétel volt, amíg éhesen vártuk, hogy megsüljön a hús.

Recept
Hideg újburgonyasaláta

(Lilinek sok szeretettel!)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg aprószemű újburgonya
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 csokor snidling
  • 2+6 ek. olívaolaj
  • 2 ek. pirított szezámmag
  • 1 ek. magos mustár
  • 2 ek. fehérborecet
  • 1 tk. csilipehely (opcionális)

Elkészítés

  1. A burgonyák héját megsikálom, mérettől függően felezem-harmadolom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, meglocsolom 2-3 evőkanál olívaolajjal és a 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütöm, ha már mepuhult, a végén pár percre átkapcsolok grillfokozatra.
  2. Amíg sül, felkarikázom az újhagymát, felaprítom a snidlinget és megpirítom a szezámmagot. Majd elkészítem az öntetet is: kézi habverővel összekeverem az olívaoajat és a borecetet meg a mustárt.
  3. Ha megsült a krumpli, kiveszem sütőből, a tepsin hagyom kihűlni. Átöntöm a salátás tálba, összekeverem a többi hozzávalóval, meglocsolom az öntettel, sózom, borsozom és tálalásig hűtőbe teszem.

A mentás grillzöldséges gerslisaláta receptet is hamarosan posztolom.

Kategória: Gyors vacsora, Mind | Címke: , , , , , | Hozzászólok

A 8 éves tortája

Vanda már a szülinapja előtt hetekkel lapozgatta a gasztro magazinokat és a szakácskönyveket, naponta új ötlettel állt elő, hogy milyen tortát süssek majd ha eljön a családi ünneplés ideje. Még az interneten is keresgettünk együtt, mert valahogy nem találta meg nyomtatásban az igazit a 3-4 évnyi Good Food, delicious, olive és bon appétit gyűjteményben. Aztán végül összeállt a fejében a kép, és leadta a rendelést: legyen a tésztája csokis, a krém mascarponés és eper is legyen benne.
A torta alapjához Szonja csokoládétorta tésztáját próbáltam ki. Szuper recept!

Epres sajtkrémes csokoládétorta

8-10 személyre
Hozzávalók
A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 50 g holland kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna (én sütőport használtam)
  • 1/2 tk só
  • 110 g puha vaj
  • 250 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 165 ml joghurt
  • 125 ml forró víz

A krémhez:

  • 400 g mascarpone
  • 150 g házi krémtúró
  • 50-100 g porcukor (ízlés szerint)
  • 200 g friss eper

Elkészítés:

  1. Kivajazok egy 20 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát. Az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem175 fokra (légkeverésesnél 155-re).
  2.  Egy tálba szitálom az első négy hozzávalót.
  3. A vajat  simára keverem, hozzá adom a cukrot, keverem tovább. Majd hozzáadom egyenként a tojásokat.
  4. Felváltva adom hozzá a száraz hozzávalókat és a joghurtot, kezdve a liszt harmadával, aztán jön a joghurt fele. A végére marad a liszt. A legvégén öntöm hozzá a forró vizet.
  5. Beleöntöm a tortaformába, és 60-70 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, ha tisztán jön ki belőle, kész van. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin fejreállítva a tortaformában hagyom kihűlni.
  6. Kiveszem a formából. Ha lett volna időm, hideg helyen kellett volna tovább hűteni, hogy könnyen vágható legyen. (nekem sajnos most nem volt, így nem is vágtam a tésztát 3 felé, csak két részre). A tetejét egyenesre vágtam, majd a tésztát a felénél kettévágtam.
  7. A krémhez elektromos kézi habverővel simára kevertem a mascarponét és a házi krémtúrót, beleszitáltam a porcukrot.
  8. Az epret megmostam, lecsumáztam. 5-6 szemet vékonyan felszeleteltem, ez megy a középső részébe, a maradékot félbe vágtam, amivel a tetejét díszítettem.
  9. Összeállítás: a krém felével megkentem a torta alsó részét, körben elrendeztem rajta az eperszeleteket. Ráhelyeztem a tészta tetejét, megkentem a maradék krémmel és a félbevágott eprekkel díszítettem. Tálalás előtt még reszelt étcsokoládéval szórtam meg.

Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc | Címke: , , , | 2 hozzászólás

Szicíliai narancstorta

Az elmúlt hetekben a Facebook-on többen ódákat zengtek a limitált szériában és csak nagy szerencsével beszerezhető friss, kezeletlen szicíliai narancsról, amihez Giuseppének köszönhetően én is hozzájutottam. Ettem már itthon vásárolt finom, édes, leveses narancsot és nagyon kíváncsi voltam mit tudhat ez a fajta, amiről olyanokat olvastam, hogy: “aki ezt nem kóstolta, még nem is evett narancsot életében”. Nos, a hírek igaznak bizonyultak. A Szicíliában leszüretelt narancsokat azonnal ládákba teszik és már indul is útjára, így alig pár nappal a begyűjtés után már ehettük is.

A héja intenzíven illatos, a zöld levelek még rajta vannak a szárán, itt-ott földes és picit pöttyös a héja, de ez csak megerősít abban, hogy biztosan friss, kezeletlen, vaxolatlan, IGAZI gyümölcsöt fogyasztunk.
Annyira lédús, és olyan vékony a hártyája, hogy nem is lehet szépen külön gerezdekre bontani, így faljuk esténként a nagy falatokat, a gyerekek arcán mindenhol folyik a mézédes narancslé.
Azt terveztem, hogy a 12,5 kg-os ládából majd fogok tudni mindenféle finomat sütni, vagy esetleg még valamilyen chutneyt is főzni, de ez nem sikerült, túl gyorsan fogy.

Azért egy tortát mégis készítettem, ami ráadásul passzol is a narancs eredetéhez, mert Szicíliai narancstortának hívják. Annak ellenére, hogy csak 1,5 narancs leve és héja kerül a tésztába mégis fantasztikusan intenzív narancsíze van.

Szicíliai narancstorta

Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:

  • 250 g puha vaj
  • 250 g cukor
  • 4 tojás
  • 1 közepes, kezeletlen narancs reszelt héja
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 85 ml narancslé (kb. 1,5 narancsból)
  • a tálaláshoz creme fraiche és kevés reszelt narancshéj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát kikenem vajjal.
  2. Elektromos habverővel 4-5 percig keverem a puha vajat és a cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat. Ezután beleteszem a narancshéjat, a sütőport és a lisztet, jól elkeverem. A legvégén 2 adagban hozzáöntöm a narancslevet.
  3. A tortaformába öntöm a tésztát és 45-50 percre betolom a sütőbe. (Nekem az elején kicsit kifolyt a kapcsos forma aljából, így érdemes alufóliát tekerni köré, hogy ne kelljen kapkodni és sütőt takarítani sülés közben.)
  4. A tortaformában, rácsra téve hagyom kihűlni.
  5. Creme fraiche-el és reszelt narancshéjjal tálalom.

Eredetileg a Rick Stein’s Mediterranean Escapes című könyvben jelent meg a recept.

Kategória: Desszert, Mind | Címke: , , | 3 hozzászólás

Citromos-csilis sárgarépasaláta

Rém egyszerűen elkészíthető saláta. Klasszikus hármas: édes répa, savanyú citrom, csípős csili. Sült füstölt csülökkel és grillcsirkével ettük, de simán el tudom képzelni szendvicsbe is.


Hozzávalók:

  • 5 db közepes sárgarépa
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 tk. csilipehely vagy piri piri fűszer (én most utóbbit használtam, ez is jó csípős)
  • 1 marék pörkölt, apróra tört (sótlan) mogyoró
  • fél csomag friss koriander
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A répát lereszelem, az olívaolajat, citromhéjat, citromlevet összekeverem. A koriandert apróra vágom.
  2. Egy salátástálban összekeverem a répát a citromos olajjal, beleforgatom a mogyorót, a koriandert, sózom, borsozom ízlés szerint.
  3. Fogyasztás előtt pár órára  hűtőbe teszem. Hűtőben légmentes dobozban akár több napig is eláll.
Kategória: Mind | Címke: , , , , , | Hozzászólok

Kelbimbó sütőben sütve: egy köret, ami a férfiaknak is bejött

Szombaton végre újra elememben éreztem magam, szinte egész nap főztem. Habár úgy indultam neki még hét elején ennek a baráti vacsorának, hogy nem bonyolítom túl, megsütöm a disznóvágásból kapott füstöt csülköt és maximum sütök mellé egy sütit. Ehhez képest a menü így alakult:

  • vöröslencsekrém leves
  • barnasörrel sült füstölt csülök
  • mustáros-fűszeres grillcsirke
  • sütőben sült burgonya (libazsírral)
  • céklasaláta
  • grillezett kelbimbó gránátalmával, pirított mandulával
  • citromos, csilis, korianderes sárgarépa saláta

A leves mellett, ami majd egy külön posztot kap, ha újra megfőzöm és le is fotózom, a köretek voltak igazán izgalmasak. (Persze a barnasörrel sütött, házivágásból származó füstölt csülök sem volt elhanyagolható…)

Köreimben a kelbimbó egy eléggé megosztó zöldségfajta, konkrétan többen hallani sem akarnak róla, de ez valószínűleg azért van, mert maximum párolva, különösebb fűszerezés nélkül kóstolták. Ebben a formában elkészítve – sütőben sütve -minden férfi repetázott belőle.

Sütőben sült kelbimbó gránátalmával és mandulával

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 500 g kelbimbó
  • 3 ek. olívaolaj
  • fél gránátalma
  • 1 citrom leve
  • 1 marék szeletelt pirított mandula
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A kelbimbót megtisztítom, félbevágom és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom. Mielőtt a 180 fokos sütőbe tolom, vágott felükkel lefelé elrendezgetem a félbimbókat.
  2. Sütés közben előkészítem a gránátalmát, megpirítom a mandulaszeleteket és kifacsarom a citrom levét.
  3. Nagyjából 15-20 perc alatt megsül a kelbimbó, amikor már puha és barnulni is kezd, kiveszem a sütőből, egy salátástálba teszem, meglocsolom a citromlével, rászórom a gránátalma magokat. Ha kell sózom, borsozom vagy öntök még rá kevés olívaolajat. A tetejét megszórom a pirított mandulával.

 

Kategória: Gyors vacsora, Mind | Címke: , , | 2 hozzászólás

Miért nem frissül a blog, avagy a szendvicsgyáros lány élete mostanában

Szegény blogom. Annyira hiányzik. Lassan már egy éve, hogy szinte egyáltalán nincs időm aktívan foglalkozni vele.

Tavaly ilyenkor kezdődött egy féléves, izgalmas, kihívásokkal, őrült tempóval, fáradtsággal, szorongással, izgalommal, büszkeséggel teli munkával. Ez volt a Dining Guide Food Show. Annyi időt, energiát és összpontosítást igényelt, hogy nem hogy főzni vagy fotózni nem volt időm, inkább kis túlzással örültem ha megismerem a saját gyerekeimet és időben odaérek az iskolai ünnepségekre amik abban az időszakban voltak. A nyár nagyjából eltelt úgy, hogy pótoltam az adminisztratív és egyéb lemaradásokat. Abból is éreztem, hogy teljes rekreációra van szükségem, hogy a nyaralás tervezésekor eszembe sem jutott egy szokásos aktív, kirándulásokkal tűzdelt utazáson gondolkodni. Semmi másra nem vágytam, mint egy hét folyamatos alvásra.  A Brac-i szigettűz ezt majdnem meghiúsította (előző nap kezdett lángolni a sziget azon része, ahol a szállásunk volt, amikor indultunk), de végül elindultunk és jól tettük, nagyon jó volt. Pont olyan, amire számítottam. Semmit nem csináltunk csak pihentünk.

Szóval sok szempontból tanulságos első félév után ősszel megkezdődött egy újabb izgalmas fejezet az életemben, amit úgy neveztünk el: Delibaba Szendvicsműhely.

Arculat: Révész Kata, Lőrincz Anna
 

A szendvicsműhely alapfilozófiája, hogy minden szendvicsünkben egy vagy inkább több magyar kistermelő által előállított termék van. Tehát folyamatosan keressük a helyi, szezonális, minőségi és egészséges alapanyagokat és ezekből próbálunk olyan egyedülálló választékot kialakítani, ami vonzó lehet mindenkinek aki irodában dolgozik és dél körül megéhezik.

3 hónap intenzív előkészítés után, ami többek között konyhakereséssel és berendezéssel, engedélyeztetéssel, beszerzéssel, az arculat és weboldal kialakításával telt, decemberben végre elindultunk.
Elindultunk és ilyen szendvicseket készítünk:

Sülthúsos
Tonne kenyér, sült sertéstarja, szilva chutney (axi’s kitchen), koriander, Babakert vegyes rügysaláta

 

Sütőtökös
Déryné rozsbagett, chilivel grillezett sütőtök, őrségi tökmagolaj (Batha-porta), krémsajt, Babakert rukkola

Sajtos
Déryné bagett, Nemesbugaci natúr érlelt tehénsajt, Delibaba napraforgómagkrém, Bioverzum lucerna-zsázsa csíra

Vadasos
Tonne kenyér, főtt marhafartő, blansírozott fehérrépa, sárgarépa, szárzeller, Delibaba vadasmártás

Pisztrángos
Déryné molnárka, füstölt pisztráng, narancsos-tejszínes tormakrém, Bioverzum lucerna-zsázsa csíraSzendvicsfotók: Nagy Balázs
 

Szívet melengető visszajelzéseket kapunk a koncepcióval és a minőséggel kapcsolatban is, ez lelkesít és lelkesített decemberben is amikor megszólalt az óra 04.30-kor, mert kelni kellett, hogy 06.00-ra beérjek a konyhába. Január óta már nem járok hajnalban ez hatalmas megváltás számomra, egyszerűen képtelen vagyok az ennyire korai hajnali kelésre.

Így aztán a második félév sem arról szólt, hogy én otthon ráérősen finomakat főztem és jókat fotóztam. Ez most egy ilyen időszak, optimistán azt gondolom, hogy idén több bejegyzés születik majd, mint 2011-ben. Arra biztosan számíthattok, hogy néhány választékból kifutó szendvics receptjét megosztom majd!

Kövessétek Delibabát a Facebook-on, most épp saláták bevezetésére készülünk!

Rendelni egyelőre e-mailen keresztül lehet (dolgozunk az online rendelésen), de 2 futárunk már elég jól kialakított menetrend szerint járja a várost és fix, előre megbeszélt napokon délelőtt megérkezik egy teli szendvicses kosárkával az irodákba, így még rendelni sem kell, házhoz megyünk!
Ha szívesen megkóstolnátok a szendvicseket írjatok nekem és megbeszéljük mikor tudunk felétek járni!

 

Kategória: Mind | Címke: , | Hozzászólok

Garázsvásár és egy körtés mogyorós torta

A hétvégén garázsvásárt rendeztünk. Évek óta beszélgetünk már róla, milyen jó lenne, ha itthon is lenne ilyen, meg hogy bezzeg Amerikában ez simán működik. Hát, most kiderült, nálunk is működik, csak kell hozzá egy vállalkozó szellemű ember – a mi esetünkben Szoni – aki kinyitja a kertkapuját és beengedi az érdeklődőket, jó esetben vásárlókat. Amikor elkezdtünk kipakolni, mi már tudtuk, ha senki nem jön el akkor is jól fogunk szórakozni a rengeteg megunt, kinőtt vagy épp sosem használt tárgy között, amiket összeszedtünk. Ahogy azt az otthon maradt férfiak már jó előre megjósolták, először is komoly vásárlás indult meg egymás között a kincsekért. Mert ki tudna például ellenállni egy 300 Ft-os csodás fülbevalónak vagy egy menő blézernek az eredeti ár töredékéért. Én legnagyobb bánatomra lemaradtam egy bagoly medálos nyakláncról, de csak magamnak köszönhetem, nem csaptam le elég gyorsan.

Aztán egyszer csak elkezdtek szállingózni  a kíváncsi és lelkes vásárlók is, akik csodás kincsekkel távoztak: többek között ékszerekkel, ruhákkal, grillkészlettel, óralappal mutató nélkül, rongybabával, játékokkal, fél tekercs nem akármilyen tapétával, DKNY cipőkkel, vintage táskákkal és játékokkal.

A büfét a gyerekek üzemeltették, szintén nagy sikerrel, mindannyian sütöttünk valamit, amit ők lelkesen árusítottak és természetesen a bevétel is az övék lett.

Én egy nagyon egyszerű tortát vittem őszre hangolva a körte- mogyoró-csokoládé trióval, bár az időjárás sokkal inkább júliusi hangulatúra varázsolta a vásárt.

Tavasszal ismétlünk!

Ha még nem váltál Garázsvásár rajongóvá a Facebook-on, itt lájkolhatod és megtudhatod ki és hol rendez legközelebb hasonlót.

 

Recept
Körtés torta mogyoróval és csokoládéval

Hozzávalók (23 cm-es kapcsos tortaformához)

  • 100 g sótlan, pörkölt mogyoró + 10 g a szóráshoz a tetejére
  • 140 g liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 170 g hideg vaj
  • 2 tojás
  • 140 g barna cukor
  • 3 nagyobb körte
  • 60 g 60%-os étcsokoládé

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 160 fokra, a tortaforma alját kibélelem sütőpapírral.
    A mogyorót késes robotgépben finomra őrölöm. Hozzáadom a lisztet és a sütőport, majd a hideg, felkockázott vajat is.
  2. A morzsaállagú masszát átteszem egy nagyobb keverőtálba, hozzáadom a cukrot és a felvert tojást, jól elkeverem.
  3. A körtéket meghámozom, hosszában félbe vágom, kiszedem a magházát. 1,5 körtét felkockázok, kb 1-2 centis darabokra. A maradékot hosszában cikkekre vágom, ez kerül majd a torta tetejére. A csokoládét is apró darabokra vágom és a körtekockákkal együtt a tésztához keverem.
  4. A sűrű masszát a tortaformába kanalazom, a tetején elhelyezem a körte cikkelyeket. A 10 g mogyorót mozsárban apróra töröm, megszóróm vele a tortát és 55-60 percre betolom a sütőbe. Tűpróbáig sütöm.
Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , | 3 hozzászólás

Segítsüti – támogassuk a Szemem Fénye Alapítványt!

Ma indul az őszi Segítsüti!

27 gasztroblogger vesz részt itt az őszi fordulóban és izgatottan várjuk hogyan alakulnak majd a licitek. Jó lenne ha a sütink ismét szép, nagy összeggel tudna segíteni!

Idén a licitekből befolyt pénzzel a Szemem Fénye Alapítványt támogatjuk, akiknek több éves előkészítő tevékenysége után idén nyílt meg Pécsett az első gyermekhospice háza, a Dóri-ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és fiatalok, valamint családtagjaik állandó gondoskodást kaphatnak. Ezt nem sokkal később a második, a törökbálinti Tábitha-ház is követte. A Segítsüti őszi akciója keretében befolyó összegből a két gyermekhospice ház számára tervezünk a gyermekek ottlétét, ápolását megkönnyítő orvosi műszereket, eszközöket és egyéb szükséges cikkeket beszerezni.

A sütikre licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2011. szeptember 17-20-ig. A licit az eddigiektől eltérően nem éjfélkor, hanem kedden 16:00-kor zárul!!

Az egyéni és céges licitekről bővebb információt találtok a honlapon.

Kisebb ajándék-tárgyakat is lehet majd vásárolni:
Szeptember 21-25. között minden nap egy ajándéktárgy kerül fel a Megrendelés menüpont alá, amelyek vételára (a beszerzési ár feletti résszel) szintén a támogatási összeget növeli. Ez az ötféle ajándéktárgy meglepetés egyelőre, mindig adott napon derül majd fény rájuk és a megvehető mennyiségekre.
Segítfüzetünk is lesz!
Az ajándéktárgyak után a már megszokott módon, (postaköltséggel együtt) 600 Ft-ért szintén meg lehet majd vásárolni a receptek csinos füzetbe rendezett gyűjteményét, a Segítfüzetet.

Én egy chilis diós brownie-t sütöttem erre az alkalomra, nálunk örök családi kedvenc.

 Recept
Chilis diós brownie

Hozzávalók egy 20×20 cm tepsihez (1 csésze = 250 ml)

  • 150 gr vaj
  • 1 1/4 csésze barnacukor
  • 3/4 csésze cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. chilipehely
  • 2 ek. víz
  • 1/4 tk. só
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze finomliszt
  • 1 csésze pirított, aprított dió

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 160 fokra. A tepsit kibélelem sütőpapírral
  2. Egy lábosban megolvasztom a vajat és addig forralom, amíg már nem habzik.
  3. Lehúzom a tűzről, egymásután hozzáadom a cukrot, kakaót, vizet, sót, vaníliakivonatot és habverővel simára keverem. A végén a chilipelyhet is belekeverem.
  4. Pár percig hűtöm, majd egyesével hozzákeverem a tojásokat. Addig keverem, amíg ki nem fényesedik.
  5. Ekkor jöhet bele kisebb adagokban a liszt, majd végül a dió.
  6. A tepsibe öntöm és 25 perc alatt megsütöm. Picit lehet még ragacsos, így lesz jó.
  7. Rácson hagyom kihűlni.

Hajrá Segítsüti!

Kategória: Desszert, Gyerekkedvenc, Mind | Címke: , , , , | Hozzászólok

Best of summer

Csodás nyár volt. Annak ellenére is ezt mondom, hogy kevésbé szólt az itthoni konyhai alkotásokról. Egyszerűen most nem úgy jött ki a lépés. Volt helyette sok más, amitől izgalmas és szép lett. Rangsor nincs, a sorrend inkább időrendi.

Júliusban négynapos gasztrotúrán vettem részt Grazban és Stájerország déli részén. Lenyűgöző és példaértékű amit ebben a régióban az osztrákok a helyi gasztronómiai területén véghez vittek.

Graz belvárosa már-már mediterrán hangulatú, tele kávézókkal, éttermekkel és hangulatos borbárokkal.

Az étterem a hotelben, ahol megszálltunk.

Graz a piacok városa, a belvárosi termelői piacon szigorúan csak a helyi kistermelők portékái kaphatóak.

Schilcher rosé a stájer borút egyik borászatában.

Grazról és Stájerországról még hamarosan jön egy önálló bejegyzés is egy jó kis desszert recepttel, amit az aiola étterem főzőtanfolyamán tanultunk: málnás túrótortácskák tejszínfagylalttal.

* * *

Késő esti grillezés Badacsonytördemicen, csodás panorámával, teliholddal, gyerekekkel, barátokkal, borral.

* * *

A Káli medence egy júliusi szombat reggelen, aratás előtt.

* * *

Ez egy jó hétvége volt, másnap Quimby koncert Badacsonyban a Laposa Dal- és Borfesztiválon.

Ezzel a koncerttel sikerült Vandát is Quimby és Kiss Tibi rajongóvá tenni: “Mama, az énekesnek nagyon jó a hangja és tök jó izmos is!”

* * *

Egy rozéfröccs a csodálatos panorámájú Istvándy Pincészetben, Káptalantótiban.

* * *

Zánkai őszibarack, a legfinomabb, amit idén ettünk. Citromos baracklekvár készült belőle.

* * *

Brac. Az indulásunk napján még az is bizonytalan volt, hogy elindulhatunk-e, tűz tombolt a szigeten, pont annál a településnél, ahol a szállásunk volt. Mire odaértünk szerencsére eloltották, de nagyon szomorú látvány volt a leégett domboldalak mellett autózni. Ettől eltekintve a nyaralás pont olyan volt amire vágytam: napsütés, türkizkék tenger, olvasás, alvás, nevetés, kerti grill.

* * *

A Panyolafeszten házigazdánk, Zsuzsa kapros tejfölös lángosa.

* * *

Néha azért piacon is voltam.

* * *

Aperol spritz. A grazi túrán szoros barátságot kötöttünk.

 * * *

És hogy ne maradjunk “recept” nélkül, leírom mi hogy isszuk az Aperol Spritz-et.

1 egység Aperolt és 2 egység Proseccot öntök a jégkockákra, felöntöm egy kis szódával és 1-2 narancsszeletet adok hozzá.

Az egyik helyen (a fotón) olajbogyót is raktak bele, ez nekem nem jött be.

* * *

Nektek hogy telt  a nyár?

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kategória: Mind | Címke: , , , , , , | 1 hozzászólás