Legszívesebben minden nap piacra járnék, annyira elragadnak ilyenkor a színek. Így készült ez a kuszkusz saláta is, színkódok szerint. Először megláttam a sárga és zöld-fehér mintás cukkinit. Utána a következő árusnál a narancssárga koktélparadicsomot vettem meg. Ez így már önmagában is elég lett volna a salátához, de a harmadik helyen a mélyzöld zöldbabot nem tudtam otthagyni.
Zöldsárga kuszkusz saláta
Recept 4-6 személyre
Hozzávalók:
- 2 nagyobb darab cukkini
- 1 csomag újhagyma
- 150 gramm francia zöldbab
- 15-20 szem koktélparadicsom
- 1 csésze kuszkusz
- 5-6 ek. extraszűz olívaolaj
- 1 citrom leve
- 1 csokor menta
- só, bors
- opcionális: chilipehely, pirított fenyőmag vagy napraforgómag
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A cukkinit egyforma méretűre kockázom, az újhagymát felkarikázom. A tepsire helyezem, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és kb. 20 perc alatt szép barnára sütöm, utolsó 5-10 percben grillezem.
- Közben elkészítem a kuszkuszt: egy üvegtálba öntöm a csészényi kuszkuszt és ráöntök annyi sós forrós vizet, hogy pont ellepje. Lefedve 10 percig állni hagyom, majd villával átkeverem, hogy pergős legyen.
- A zöldbab végeit levágom, megmosom, félbe vágom a hosszabb darabokat. Lobogó, sós vízben 4-5 percig blansírozom, majd azonnal jeges hideg vízzel leöblítem (megállítja a főzést).
- A paradicsomokat is megmosom, félbevágom. A mentát felaprítom.
- Amikor kihűlt a cukkini és a kuszkusz, egy nagyobb salátástálban minden hozzávalót összekeverek. A maradék olívaolajba beleöntöm a citrom kifacsart levét, sózom és meglocsolom vele a salátát. Ha nem gyerekeknek készítem, akkor teszek bele kevés őrölt csilipelyhet is.
Pirított fenyőmag vagy napraforgómag sem rontja el…
Jót tesz neki, ha pár órát a hűtőben van.