Köles grillezett paprikával és fetával

Nagyon sokan tudják, hogy a köles egészséges. Talán nincs is olyan kisgyerekes anyuka, aki ne csomagolná be lelkesen az extrudált kölesgolyót a gyermekeknek a játszótéri tízórai csomagba. Én is vittem rengetegszer, naná! (Jajjaj, hol vannak már a játszóterezős idők???) A kölesben azonban ennél sokkal több fantázia van.

Koles

Egy kis tudomány:

A többi gabonához hasonlóan a köles élettani hatásai is kíválóak. A benne lévő fehérje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják, valamint csecsemők is ehetik a belőle készített nyákot. Könnyen emészthető, és magas, vízben oldódó rosttartalma segít eltávolítani a letapadt salakot a belekből, ezért fogyasztása böjtöléskor is ajánlott. Egyik gabona sem savasít, de a köles kifejezetten lúgosító hatású. A köles beiktatása a mindennapi étrendbe – és persze a savas ételek fogyasztásának csökkentése – segíthet a lúgosításban.
A kölesben lévő szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott), a bőr hámosodásában és hajunk, körmeink egészségének megőrzésében.
Forrás: Házipatika.com

Nahát, szerintem ezek fényében érdemes kipróbálni más formában is, nem csak golyócskaként. Sokan ismerik még kásaalapnak, de ugorjunk egy picit odébb.
Legyen mondjuk egy saláta grillezett kápia paprikával és fetasajttal.
Főzéskor, főleg ha túl sok vizet adunk hozzá, ragacsos, kásás állagot is kaphatunk, de salátákhoz ez nem lenne túl jó. Így én főzés előtt száraz serpenyőben megpirítom a kis kölesszemeket, pont addig, hogy egy pici barnás színt kapjon és finoman illatozzon körbe a konyhában. És nem is adok hozzá 2-2,5-szeres mennyiségű vizet, ahogy azt a legtöbb helyen javasolják.
A nekem bevált arány: 1 csésze (250ml) köleshez 450 ml zöldséglé vagy víz. Ekkor fő meg puhára, de pergősre, a szemek szépen elválnak egymástól.

koles_paprika_feta

Hozzávalók 4 személyre

  • 3-4 db grillezett kápia paprika (fekete héja lehúzva)
  • 100g fetasajt (vagy kecskesajt)
  • 1  csokor  bazsalikom (de mehet bele menta vagy petrezselyem is)
  • 5-6 ek. extraszűz olívaolaj
  • só, bors
  • 1 marék pirított fenyőmag vagy napraforgómag
  • 1 csésze (250ml) köles
  • 450ml zöldségleves

Elkészítés:

  1. Elkészítem a kölest: száraz serpenyőben néhány percig pirítom, enyhén elkezd barnulni és finoman illatozni. Ekkor felöntöm a forró zöldséglevessel és 15 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, villával felkeverem, hogy pergős legyen, egy salátástálba borítom, meglocsolm egy kevés olívaoljjal és kihűtöm.
  2. A paprikát és a fetát közben apró kockákra vágom. A bazsalikomleveleket lecsipkedem a száráról.
  3. Amikor a köles kihűlt, egy nagyobb salátástálban minden hozzávalót összekeverek, ízlés szerint sózom, borsozom.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.