Újra indul a Segítsüti akció!

Ma indul a 2013-as őszi Segítsüti akció, melyben 30 gasztroblogger vesz részt, hogy egy-egy sütivel járuljon hozzá a támogatott Alapítvány megsegítéséhez. Idén a befolyt támogatási összegből a Magyar Rett Szindróma Alapítványt és rajtuk keresztül ebben a ritka genetikai betegségen szenvedő kislányokat és családjaikat támogatjuk, fejlesztésüket és kommunikációjukat megkönnyítő eszközöket igyekszünk beszerezni. Reméljük ismét sokan lesztek majd, akik licitáltok a sok finom sütire!

A licittel kapcsolatos minden részletet és az összes sütit megtaláljátok a Segítsüti oldalon!

Én idén egy üdítően friss és finom nyers tortával készültem. A nyers desszertek természetesen sütés nélkül készülnek, liszt, cukor és tejtermékek felhasználása nélkül. Amikor először készítettem ilyen tortát arra voltam kíváncsi, hogy lehet-e olyan desszertet készíteni, ami egészséges, “büntetlenül” fogyasztható és mindenki be- és elfogadja a családban ezt az újfajta ízvilágot. Hát jelentem, nálunk sikerült, nagy sikere volt, próbáljátok ki Ti is!

málnás_nyers_sajttorta
Ez a sajttorta sajt nélkül készül, a beáztatott és krémesre turmixolt magvaktól kapja a krém a sajtkrémhez hasonló állagát, amelyről elsőre valószínűleg senki nem fogja megmondani miből készült. A kekszalapban sincs sem keksz sem vaj, mint a hagyományos sajttortáknál, helyette olajos magvak (ez lehet dió, mandula, mogyoró is) és datolya adják az alapot.

Málnás áfonyás nyers sajttorta

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához
A csésze 250 ml-es
Az alaphoz:

  • 1 csésze dió
  • 12 db datolya kimagozva, 15 percre meleg vízbe áztatva
  • csipet tengeri só
  • kevés hideg víz (ha szükséges)

A krémhez:

  • 2 csésze natúr, sótlan mogyoró (egész éjszakára, de min. 4 órára beáztatva)
  • 1 citrom leve
  • 1 vaníliarúd magjai kikaparva
  • 1/3 csésze kókuszolaj (kókuszzsír felolvasztva, 26 fok felett már olvad, ne hevítsd túl!!!)
  • 1/3 csésze méz vagy agave szirup
  • 1 csésze (kábé 10-15 deka) málna – ha fagyasztott, akkor előtte teljesen fel kell engedni

Elkészítés

  1. Az alaphoz késes robtogépbe tesszük a hozzávalókat és olyan finomra daráljuk, hogy ha kiveszünk belőle egy kisebb darabot, akkor összeálljon a kezünkben. Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet. (Én a végén hozzáadtam 1 evőkanál vizet és akkor lett szerintem megfelelő az állaga.) A tortaforma aljára kanalazzuk és jól lenyomkodjuk (pont mint a sajttortánál a kekszréteget).
  2. A krémhez egy késes robotgépbe öntjük a hozzávalókat (mogyoró leszűrve,  áztatóvíz nélkül) a málna kivételével.  és addig kell keverni, amíg krémes állagot nem kapunk, ez jó pár perc lesz.  Kiveszem a krém 1/3 részét és félrerakom. A 2/3 részhez hozzáadom a málnát és simára turmixolom. Ha már krémes, rákanalazom az alapra és barakom a mélyhűtőbe.
    A maradék 1/3 krémet visszarakom a kiöblített robotgépbe teljesen krémesre turmixolom. Akkor kanalazom a torta tetejére, ha a málnás réteg a mélyhátőben már megfelelően megdermedt. Ha aznap fogyasztjuk, akkor kb 3 órát kell állnia a mélyhűtőben és tálalás előtt 10 perccel kell kivenni. Fontos, hogy jól megkeményedjen a krém, mert úgy lehet majd szépen szeletelni. A maradékot lehet már a hűtőben is tartani, nem kell visszatenni a mélyhűtőbe. Vagy ha előző nap csináljuk meg, akkor mehet alapból is a sima hűtőszekrénybe.
  3. Tetejét friss gyümölcsökkel lehet díszíteni.

Inspiráció: a My New Roots oldalról.

raw_raspberry2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.