Jeruzsálemi csokoládés kalács

Nálunk gyerekkoromban nem volt szokás kalácsot enni a húsvéti sonkához és érdekes módon az én gyerekeimnek sem ízlik a kettő együtt. Ha sütök, akkor inkább a reggelihez eszik meg lekvárral. Húsvét előtt tele volt a Facebook, majd’ minden gasztroblog és online magazin kalácsrecepttel, mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Én is terveztem, hogy megsütöm a bevált receptemet, amíg meg nem láttam Zsófi Jeruzsálemi csokoládés kalács receptjét , amit Ottolenghi Jeruzsálem c. könyvéből készített apróbb módosításokkal. Elég sokan beindultak rá, ahogy olvastam a hozzászólásokat, nem csodálom, nálunk is percek alatt elfogyott és csak morzsák maradtak belőle.
ahogy Zsófi is írja, elég időigényes az elkészítése, két részletben készítettem, este bedagasztottam a tésztát és elkészítettem a csokoládékrémet, reggel pedig kelesztettem és megsütöttem. Még így is kellett reggel 2 óra, hogy asztalra kerülhessen, így csak akkor érdemes ezt az utat választani, ha: 1. baromi korán felkelsz és halkan tündérkedsz a konyhában amíg a többiek még alszanak (nálam most ez nem volt opció) vagy 2. ráértek dél körül is reggelizni.

jeruzsalemi_kalacs

Hozzávalók egy kb 30 cm hosszú kenyérsütő formához:

  • 275 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál élesztőpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1,5 tojás (lemértem súlyra és úgy tudtam a felet pontosan hozzáadni)
  • 60 ml hideg víz
  • 75 g puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 75 g olvasztott étcsokoládé
  • 60 g olvasztott vaj
  • 25 g porcukor
  • 15 g keserű kakaópor
  • fél teáskanál só
  • 50 g dió, durvára vágva

Elkészítés

  1. A tészta száraz hozzávalóit egy dagasztókaros robotgépben összekeverem, hozzáadom a tojást, a vizet, majd a puha vajat is. 8-10 perc alatt simára keverem. A gombócot egy kiolajozott tálba teszem és lefedve megy a hűtőbe éjszakára.
  2. A töltelékhez vízgőz felett összeolvasztom a csokit és a vajat. Egy tálban elkeverem a kakaót, cukrot, sót, hozzáöntöm a csokit és ezt is hűtőbe teszem reggelig.
  3. Reggel a tésztát lisztezett deszkán kb. 30×40 cm-esre nyújtom. Megkenem a kissé felmelegített (de nem folyós) csokoládétöltelékkel, megszórom a dióval és a rövidebbik oldalánál fogva szorosan feltekerem.
  4. Kivajazom a kenyérformát. Hosszában félbevágom a rudat és három fonást végzek rajta. Óvatosan átemelem a kenyérformába és ebben kelesztem 1 órát.
  5. Kelesztés után 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöm.

Az eredeti recept még tartalmaz egy cukormázat is, amivel a megsült, langyos kalácsot kell meglocsolni, én ezt a lépést kihagytam, de a fenti linken megtalálható.

 

kalacs4

kalacs3  kalacs2 kalacs1 jeruzsalemi_kalacs2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.