Hétvégén szülinapi meglepetés buliba mentünk, ahol a házigazda volt a meglepett ünnepelt, és úgy alakult, hogy az amúgy konyhatündér kisfelesége épp nem tudott főzni. Felosztottuk az előkészületeket, én vállaltam a köreteket. Készült rémegyszerű spárgás lepény, aminek a különlegességét egy kedves ismerőstől kóstolóba kapott érlelt erdélyi kézműves sajt adta, grillzöldséges gerslisaláta rengeteg friss zöldfűszerrel és egy hideg újburgonya saláta.
Csak a fotót látva tűnt fel igazán, hogy mennyire harmóniában van egymással ez a 3 köret, nagyon szép a natúr-barna-zöld színkombináció, ami mindegyikből visszaköszön.
Recept
Spárgás lepény
Hozzávalók:
- 1 csomag friss leveles tészta
- 1 csomag zöldspárga tisztítva
- 150 g érlelt sajt reszelve (lehet kecske vagy juhsajt is)
- 1 tojás felverve
- 2 ek. olívaolaj
- só, őrölt bors
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát kitekerve (vagy kinyújtva) egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. Körben a széleit visszahajtom, lenyomkodom és egy peremet készítek a tésztának. Nagyon vékonyan lekenem tojással, villával sűrűn megszúrkálom és 10-12 percig sütöm, amíg halványbarna színt kap.
- Közben megtisztítom a spárgát, lereszelem a sajtot.
- A félig sült tésztát kiveszem a sütőből, egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, a tetejére helyezem a spárgát (egyet fejtől, egyet lábtól….), meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és visszatolom a sütőbe 15-20 percre, amíg szépen meg nem sül.
- Langyosan és hidegen is tálalható. Nálunk előétel volt, amíg éhesen vártuk, hogy megsüljön a hús.
Recept
Hideg újburgonyasaláta
(Lilinek sok szeretettel!)
Hozzávalók:
- 1,5 kg aprószemű újburgonya
- 1 csomag újhagyma
- 1 csokor snidling
- 2+6 ek. olívaolaj
- 2 ek. pirított szezámmag
- 1 ek. magos mustár
- 2 ek. fehérborecet
- 1 tk. csilipehely (opcionális)
Elkészítés
- A burgonyák héját megsikálom, mérettől függően felezem-harmadolom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, meglocsolom 2-3 evőkanál olívaolajjal és a 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütöm, ha már mepuhult, a végén pár percre átkapcsolok grillfokozatra.
- Amíg sül, felkarikázom az újhagymát, felaprítom a snidlinget és megpirítom a szezámmagot. Majd elkészítem az öntetet is: kézi habverővel összekeverem az olívaoajat és a borecetet meg a mustárt.
- Ha megsült a krumpli, kiveszem sütőből, a tepsin hagyom kihűlni. Átöntöm a salátás tálba, összekeverem a többi hozzávalóval, meglocsolom az öntettel, sózom, borsozom és tálalásig hűtőbe teszem.
A mentás grillzöldséges gerslisaláta receptet is hamarosan posztolom.
