Ha Te vagy a köretfelelős a grillpartyn

Hétvégén szülinapi meglepetés buliba mentünk, ahol a házigazda volt a meglepett ünnepelt, és úgy alakult, hogy az amúgy konyhatündér kisfelesége épp nem tudott főzni. Felosztottuk az előkészületeket, én vállaltam a köreteket. Készült rémegyszerű  spárgás lepény, aminek a különlegességét egy kedves ismerőstől kóstolóba kapott érlelt erdélyi kézműves sajt adta, grillzöldséges gerslisaláta rengeteg friss zöldfűszerrel és egy hideg újburgonya saláta.

Csak a fotót látva tűnt fel igazán, hogy mennyire harmóniában van egymással ez a 3 köret, nagyon szép a natúr-barna-zöld színkombináció, ami mindegyikből visszaköszön.

Recept
Spárgás lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 1 csomag zöldspárga tisztítva
  • 150 g érlelt sajt reszelve (lehet kecske vagy juhsajt is)
  • 1 tojás felverve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát kitekerve (vagy kinyújtva) egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. Körben a széleit visszahajtom, lenyomkodom és egy peremet készítek a tésztának. Nagyon vékonyan lekenem tojással, villával sűrűn megszúrkálom és 10-12 percig sütöm, amíg halványbarna színt kap.
  2. Közben megtisztítom a spárgát, lereszelem a sajtot.
  3. A félig sült tésztát kiveszem a sütőből, egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, a tetejére helyezem a spárgát (egyet fejtől, egyet lábtól….), meglocsolom az olívaolajjal, sózom, borsozom és visszatolom a sütőbe 15-20 percre, amíg szépen meg nem sül.
  4. Langyosan és hidegen is tálalható. Nálunk előétel volt, amíg éhesen vártuk, hogy megsüljön a hús.

Recept
Hideg újburgonyasaláta

(Lilinek sok szeretettel!)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg aprószemű újburgonya
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 csokor snidling
  • 2+6 ek. olívaolaj
  • 2 ek. pirított szezámmag
  • 1 ek. magos mustár
  • 2 ek. fehérborecet
  • 1 tk. csilipehely (opcionális)

Elkészítés

  1. A burgonyák héját megsikálom, mérettől függően felezem-harmadolom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, meglocsolom 2-3 evőkanál olívaolajjal és a 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütöm, ha már mepuhult, a végén pár percre átkapcsolok grillfokozatra.
  2. Amíg sül, felkarikázom az újhagymát, felaprítom a snidlinget és megpirítom a szezámmagot. Majd elkészítem az öntetet is: kézi habverővel összekeverem az olívaoajat és a borecetet meg a mustárt.
  3. Ha megsült a krumpli, kiveszem sütőből, a tepsin hagyom kihűlni. Átöntöm a salátás tálba, összekeverem a többi hozzávalóval, meglocsolom az öntettel, sózom, borsozom és tálalásig hűtőbe teszem.

A mentás grillzöldséges gerslisaláta receptet is hamarosan posztolom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.