A 8 éves tortája

Vanda már a szülinapja előtt hetekkel lapozgatta a gasztro magazinokat és a szakácskönyveket, naponta új ötlettel állt elő, hogy milyen tortát süssek majd ha eljön a családi ünneplés ideje. Még az interneten is keresgettünk együtt, mert valahogy nem találta meg nyomtatásban az igazit a 3-4 évnyi Good Food, delicious, olive és bon appétit gyűjteményben. Aztán végül összeállt a fejében a kép, és leadta a rendelést: legyen a tésztája csokis, a krém mascarponés és eper is legyen benne.
A torta alapjához Szonja csokoládétorta tésztáját próbáltam ki. Szuper recept!

Epres sajtkrémes csokoládétorta

8-10 személyre
Hozzávalók
A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 50 g holland kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna (én sütőport használtam)
  • 1/2 tk só
  • 110 g puha vaj
  • 250 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 165 ml joghurt
  • 125 ml forró víz

A krémhez:

  • 400 g mascarpone
  • 150 g házi krémtúró
  • 50-100 g porcukor (ízlés szerint)
  • 200 g friss eper

Elkészítés:

  1. Kivajazok egy 20 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát. Az alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt előmelegítem175 fokra (légkeverésesnél 155-re).
  2.  Egy tálba szitálom az első négy hozzávalót.
  3. A vajat  simára keverem, hozzá adom a cukrot, keverem tovább. Majd hozzáadom egyenként a tojásokat.
  4. Felváltva adom hozzá a száraz hozzávalókat és a joghurtot, kezdve a liszt harmadával, aztán jön a joghurt fele. A végére marad a liszt. A legvégén öntöm hozzá a forró vizet.
  5. Beleöntöm a tortaformába, és 60-70 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, ha tisztán jön ki belőle, kész van. Egy sütőpapírral kibélelt tepsin fejreállítva a tortaformában hagyom kihűlni.
  6. Kiveszem a formából. Ha lett volna időm, hideg helyen kellett volna tovább hűteni, hogy könnyen vágható legyen. (nekem sajnos most nem volt, így nem is vágtam a tésztát 3 felé, csak két részre). A tetejét egyenesre vágtam, majd a tésztát a felénél kettévágtam.
  7. A krémhez elektromos kézi habverővel simára kevertem a mascarponét és a házi krémtúrót, beleszitáltam a porcukrot.
  8. Az epret megmostam, lecsumáztam. 5-6 szemet vékonyan felszeleteltem, ez megy a középső részébe, a maradékot félbe vágtam, amivel a tetejét díszítettem.
  9. Összeállítás: a krém felével megkentem a torta alsó részét, körben elrendeztem rajta az eperszeleteket. Ráhelyeztem a tészta tetejét, megkentem a maradék krémmel és a félbevágott eprekkel díszítettem. Tálalás előtt még reszelt étcsokoládéval szórtam meg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 hozzászólás ide: A 8 éves tortája

  1. Marmalade hozzászólása:

    Van ízlése a gyereknek!!! :-)) Boldog szülinapot, Vanda!

  2. TeeMea hozzászólása:

    szia … nos, elkészítettem ma én is a tortát! :) … naaagyon finom lett. a középső rétegbe málnamixet tettem. ettől egy kicsit folyósabb lett a mascarponés krém (jó tanulni ebből) … a tetejére próbáltam csak úgy lazán rápakolni a maradék krémet, de nekem kúposra sült a csokis piskótám, és végül nem faragtam egyenesre :) … vajon ennek mi az oka, ha nem sül szép egyenesre a piskóta? talán a sütő a hibás?
    mivel érdemes szeletelni a házilag sütött piskótákat? … én most a kenyérvágó késsel szeltem szét, de könnyű dolgom volt, mert csak egyszer kellett elvágni, de több szelettel nem biztos, hogy könnyen boldogultam volna … főleg, hogy 1 gúlát … na jóóó, nem gúlát sütöttem, de egy picit púpos lett 😛
    amúgy nagyon jók lettek a képeid … és szép a 8 évesed :)
    szia, TeeMea

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.