Szicíliai narancstorta

Az elmúlt hetekben a Facebook-on többen ódákat zengtek a limitált szériában és csak nagy szerencsével beszerezhető friss, kezeletlen szicíliai narancsról, amihez Giuseppének köszönhetően én is hozzájutottam. Ettem már itthon vásárolt finom, édes, leveses narancsot és nagyon kíváncsi voltam mit tudhat ez a fajta, amiről olyanokat olvastam, hogy: “aki ezt nem kóstolta, még nem is evett narancsot életében”. Nos, a hírek igaznak bizonyultak. A Szicíliában leszüretelt narancsokat azonnal ládákba teszik és már indul is útjára, így alig pár nappal a begyűjtés után már ehettük is.

A héja intenzíven illatos, a zöld levelek még rajta vannak a szárán, itt-ott földes és picit pöttyös a héja, de ez csak megerősít abban, hogy biztosan friss, kezeletlen, vaxolatlan, IGAZI gyümölcsöt fogyasztunk.
Annyira lédús, és olyan vékony a hártyája, hogy nem is lehet szépen külön gerezdekre bontani, így faljuk esténként a nagy falatokat, a gyerekek arcán mindenhol folyik a mézédes narancslé.
Azt terveztem, hogy a 12,5 kg-os ládából majd fogok tudni mindenféle finomat sütni, vagy esetleg még valamilyen chutneyt is főzni, de ez nem sikerült, túl gyorsan fogy.

Azért egy tortát mégis készítettem, ami ráadásul passzol is a narancs eredetéhez, mert Szicíliai narancstortának hívják. Annak ellenére, hogy csak 1,5 narancs leve és héja kerül a tésztába mégis fantasztikusan intenzív narancsíze van.

Szicíliai narancstorta

Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:

  • 250 g puha vaj
  • 250 g cukor
  • 4 tojás
  • 1 közepes, kezeletlen narancs reszelt héja
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 85 ml narancslé (kb. 1,5 narancsból)
  • a tálaláshoz creme fraiche és kevés reszelt narancshéj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát kikenem vajjal.
  2. Elektromos habverővel 4-5 percig keverem a puha vajat és a cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat. Ezután beleteszem a narancshéjat, a sütőport és a lisztet, jól elkeverem. A legvégén 2 adagban hozzáöntöm a narancslevet.
  3. A tortaformába öntöm a tésztát és 45-50 percre betolom a sütőbe. (Nekem az elején kicsit kifolyt a kapcsos forma aljából, így érdemes alufóliát tekerni köré, hogy ne kelljen kapkodni és sütőt takarítani sülés közben.)
  4. A tortaformában, rácsra téve hagyom kihűlni.
  5. Creme fraiche-el és reszelt narancshéjjal tálalom.

Eredetileg a Rick Stein’s Mediterranean Escapes című könyvben jelent meg a recept.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Szicíliai narancstorta

  1. Csilla hozzászólása:

    Sütőpor nem kell hozzá? Vagy legalább a liszt fele rétesliszt legyen???

  2. Csilla hozzászólása:

    Most látom a leírásnál, hogy kell hozzá sütőpor. Na mindegy, én 70 %-ban réteslisztet és 30 %-ban finomlisztet tettem hozzá, talán sikerül a tortám…

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.