Idén úgy esett, hogy egy napra esett Vanda szülinapja és Húsvét vasárnap. Már időben kikötötte, hogy NE a nyuszi hozza az ajándékát, eszünkbe se jusson összevonni a két jeles eseményt. A nyuszinak levelet írt, amiben egy új kismacskát kért, mivel februárban sajnos eltűnt a cicája, Alma. Hát, sajnos a nyuszi végül nem hozott kiscicát, de olyan sok izgalmas dolog történt, hogy a hétvége így is boldogan és mozgalmasan telt. Új kiscicát meg majd nemsokára úgyis befogadunk!
Mivel a hagyományos húsvéti menü elkészítésében a nagy családi ünnepléshez általában nem tudom kivenni a részem, a szülinapi torta elkészítését lestoppoltam magamnak és csokoládés sajttortát készítettem.
Csokoládés sajttorta
Hozzávalók egy 23 cm-es kapcsos tortaformához:
- 250 g háztartási keksz darálva
- 150 g olvasztott vaj
- 500 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 200 g nádcukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 g 60%-os csokoládé
Elkészítés:
- Az alaphoz késes robotgépben megdarálom a kekszet, majd egy műanyag tálban összekeverem az olvasztott vajjal. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a kekszet. egy kanállal jól lenyomkodom és hűtőbe teszem.
- A sütőt előmelegítem 160 fokra. Robotgéppel simára keverem a ricottát, a mascarponét és a cukrot. Egyesével hozzáadom a tojásokat és a vaníliakivonatot is.
- Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét, kihűtöm.
- A tortaformát előveszem a hűtőből. A sajtkrém felét belekanalazom, elsimítom. Ráöntöm az olvasztott csokoládét , majd jöhet a sajtkrém másik fele a tetejére.
- Egy saslik pálcikával (hurkapálcával) óvatosan elkeverem a sajtkrémet és a csokit, hogy a rétegek elegyedjenek és a torta teteje
- 45 perc alatt megsütöm, akkor jó, amikor a közepe még remegős. Kihűtőm és 3-4 órára (akár egész éjszakára) hűtőbe teszem.
És mire jó a lepkeháló? A szomszédból átszökött nyuszik begyűjtésére tökéletes volt!
