Morzsás meggyes-szedres torta – Streusel vagy crumble?

>Szoni barátnőmmel szinte napi szinten osztjuk meg egymással a minket inspiráló gasztronómiai, fotós, belsőépítészeti, design és egyéb kincseket, amiket a neten találunk. Mostanában ez inkább úgy van, hogy ő halmoz el engem, mert engem betemetett a munka. Amikor szombat reggel ránéztem az e-mailekre és várt tőle egy levél a következő címmel: “meghalsz, annnnnnnnnyira JÓ!!!!!!”, sejtettem, hogy megint valami csodás dolgot talált. És igen! A Sweet Paul Magazine 3., karácsonyi számának online változata volt a linkben. Lapozzátok végig, érdemes. Tele van inspiráló és gyönyörű ételfotókkal, jópofa dekorációs és ajándékötletekkel. Letisztult design, pont olyan, amilyen magazinokat itthon is annyira szeretnék látni. Egész héten nem volt időm se sütni, se főzni, pont valami jó kis desszert receptet kerestem. Nem is kellett továbbmennem, ez tökéletesnek tűnt. És nem is okozott csalódást. Áfonya helyett meggyel és szederrel készítettem, mert ezek voltak itthon. Még sosem sütöttem streusel tortát. A kifejezést már hallottam, de nem tudtam pontosan milyen süteményt takar. A német streuen szó szórást, hintést jelent, ez a torta tetején lévő morzsás, ropogósra sült rétegre utal. Hasonló, mint az angol crumble: liszt, vaj és cukor összemorzsolva, a torta tetejére szórva, sütőben ropogósra sütve. Eddig nem hoztak lázba a morzsás sütik, ezután másképp lesz.

Morzsás meggyes-szedres torta

Hozzávalók 23 cm-es tortaformához:
250 ml-es csésze

  • 2,5 csésze liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 110 gr puha vaj
  • 3 tojás
  • 1 csésze barnacukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1,5 csésze tejföl
  • 1-1 csésze meggy és szeder (ha fagyasztott, kiolvasztva)
  • 3 evőkanál barna cukor
  • A morzsához:
  • 180 gr hideg vaj
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1,5 csésze liszt

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, oldalát kivajazom. A lisztet egy tálban összekeverem a sütőporral.
  2. A vajat és a cukrot robotgéppel krémesre keverem, majd egyesével hozzákeverem a tojásokat.
  3. Hozzáadom a vaníliaaromát, tejfölt, a lisztes keveréket és simára keverem. A gyümölcsöt beleforgatom a 3 evőkanál cukorba, majd a tésztához adom és elkeverem.
  4. A morzsához késes robotgépben durva morzsa állagúra keverem a hozzávalókat.
  5. A tortaformába öntöm a gyümölcsös tésztát (jó sűrű állaga van), majd egyenletesen a tetejére szórom a morzsát.
  6. Betolom a sütőbe és 50-60 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a morzsa a tetején szép barnára sül.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Morzsás meggyes-szedres torta – Streusel vagy crumble?

  1. Csepin Judit hozzászólása:

    Üdv.!
    A hozzávalók közt nem szerepel a tojás.
    Akkor mennyi is kell belőle?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.