Monkey bread

>A Blog bazár is a Doki-féle mozgalmak egyik vonulata. Vasárnap a napja, nem is lehetne máskor, hiszen a bazár azeriül (!) vasárnapot jelent. A lényege, hogy ilyenkor egy másik blogon talált receptet készítünk el. A majomkenyérről már több, mint 1 éve csodákat hallottam, receptet is kaptam hozzá, de a végső lökést Sajtkukac Niki fotója adta meg. Szuper kelttészta recept, szórakoztató az elkészítése is, a gyerekek is szívesen pepecselnek vele.
Egy klasszikus amerikai desszert recept a két menő amerikai cukrász második Baked könyvéből.
Még langyosan elkezdtük kóstolgatni, így fotó már csak erről készülhetett. Az utolsó falatért elég komoly harc folyt….

Majomkenyér recept

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1¼ bögre tej
  • 1 zacskó élesztő
  • 1 tk. só
  • 5 ek. cukor
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 1 tojás
    a fahéjas-cukros mázhoz:
  • 110 g vaj
  • 2 tk. fahéj
  • 1¼ bögre sötét nádcukor

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból a robotgép dagasztókarjával 15-20 perc alatt sima tésztát dagasztottam. A keverőtálat letakartam konyharuhával és szobahőmérsékleten duplájára kelesztettem.
  2. A megkelt tésztából kicsi golyókat formáltam. Elméletileg a diónál kicsit kisebb méretű kell, hogy legyen és nagyjából 60 darab lesz belőle. (Nekem sajnos nem volt elég időm, így a golyók mérete egy kicsit nagyobb lett most, de szerintem mindenképp jobb, ha kicsik a golyók, mert így több lesz a sütiben a vajas karamelles réteg!)
  3. Amíg kelt a tészta a vajat megolvasztottam és egy mélyebb tálba tettem, a cukrot összekevertem a fahéjjal és ezt is egy tálba raktam. A golyókat egyesével az olvasztott vajba majd a fahéjas cukorba forgattam.
  4. Egy 20 cm átmérőjű mélyebb, hőálló kerek tálat sütőpapírral kibéleltem, erre pakoltam a golyókat 2 szinten. Letakartam és ismét a duplájára kelesztettem, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
  5. Ha megkelt, 40-45 perc alatt készre sütöm.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 hozzászólás ide: Monkey bread

  1. szmari hozzászólása:

    >Nagyon csábító…több blogon találkoztam vele mostanában…gyakorlatilag a "mi" aranygaluskánk(ami a gyengém):-) fahéjas változata…csak nálunk a diót nem mindenki szereti, ezért ki fogom próbálni így is…:-))

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Igen, ittthon is azt mondták, hogy olyan aranygaluskás!

  3. Sajtkukac hozzászólása:

    >Én is ezt vittem szombaton a vendégségbe – nem is igaz, amit a férjem állít, hogy semmi nem kerül ismétlésre 😀
    nagyon szép lett!!

  4. axi's kitchen hozzászólása:

    >Na, ez a panasz nálunk is néha elhangzik! :-)
    Köszi, de még úgy érzem van hova fejlődni. Az enyém nem lett olyan jó ragacsos, mint a Tied a fotód alapján. És persze a golyók méretén is még csökkentenem kell, mert szerintem így picit szárazabb lett. De azért nem volt rá panasz… 😀

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.