Coleslaw

>Coleslaw, azaz amerikai káposztasaláta.
Pedig eredetileg nem is amerikai, hanem holland. Amerikába vándorolt holland telepesek eledele volt, a holland koolsla, azaz káposztasaláta kifejezésből alakult ki az angol coleslaw elnevezés. Ma már szinte mindenki az amerikaiak egyik legismertebb salátájaként emlegeti.


Nálunk télen nagy kedvenc, hetek óta folyamatosan készítem, mert a gyerekek rengeteget esznek belőle vacsorára, köretként, reggelihez és uzsonna szendvicsbe is.
Két fő összetevője a fejes káposzta és a sárgarépa, de mehet bele hagyma, alma, zeller vagy akár édeskömény is.
Önmagában egy szelet pirítóssal, szendvicsbe vagy főétkezéshez grillezett húsok mellé nagyon finom.
Tegnap az ebédünk- gyömbéres, mézes csirkeszárnyak és kuszkusszal töltött paprika – kísérője volt.


Coleslaw (amerikai káposztasaláta) recept


Hozzávalók 6-8 adaghoz

  • 60-70 dkg fejes káposzta (fehér és/vagy lila káposzta)
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 marék pirított dió durvára vágva
    Mehet bele még ízlés szerint:
  • 1 fej hagyma/1 alma/fél kisebb fej zeller
    Az öntethez:
  • 250 ml majonéz vagy 400 ml joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj (lehet 1 evőkanál dióolaj is)
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 2 teáskanál magos dijoni mustár
  • 2 teáskanál méz
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A káposztát a lehető legvékonyabban felszeletelem, a sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszelem és egy nagy tálba rakom, összekeverem. (Ha teszek bele mást is, akkor azokat is hasonló módon készítem elő és összekeverem a káposztás keverékkel.)
  2. Az öntethez kézi habverővel simára keverem a hozzávalókat, megkóstolom, ha szükséges teszek még bele mézet, sózom, borsozom és ráöntöm a zöldségre.
  3. Tálalás előtt megszórom a pirított dióval.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.