Pizsamás reggelik – Frissen sült kaláccsal

>Még az is lehet, hogy sorozat lesz ebből, mert az előző bejegyzésem nyomán kiderült (amit eddig is tudtam), hogy hétvégén pizsamában reggelizni és tovább lustálkodni (neadj’ Isten) akár egész nap nagyon sokan szeretünk. Erre az aktív semmittevésre persze inkább a téli, borús hónapok alkalmasak, de előttünk van még ebből most néhány hét tavaszig, így lehet tesztelgetni, próbálgatni a családi kedvenceket hétvégenként.


A nálunk jól bevált kalács receptjét egy körülbelül 15 éves kenyérsütőgéphez csomagolt füzetecskében találtam. A gép már nem egy mai darab, de még remekül működik, csak dagasztáshoz használom és nagyon szeretem.
Általában előző este sütöm meg a kalácsot, mert akkor még másnap reggel teljesen friss, de ha valami miatt kipattan az álom a szememből reggel és hamarabb sikerül felébrednem a többieknél, akkor van, hogy frissen is elkészül. Ez a ritkábbik eset…pedig az biztos, hogy nálam a langyos kalács vajjal reggelire mindent visz.
A gyerekek pedig a vaj nélküli lekváros variációra esküsznek.


Mazsolás kalács recept
Hozzávalók 750 grammos kalácshoz (4 torkos személyre, reggelire)

  • 1 pohár, azaz 250 ml tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 3 evőkanál mazsola (nálunk ez kimarad)
  • 2 2/3 pohár finomliszt
  • 1 teáskanál szárazélesztő (vagy ennek megfelelő friss élesztő)
  • 1 tojás felverve
  • mandulaforgács a tetejére

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőbe rakom és dagasztóprogramra kapcsolom.
  2. Kikapcsolom a gépet és 1 órán keresztül a gépben kelesztem
  3. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  4. A tésztát kiveszem a gépből, 3 egyforma darabba vágom és rudakat sodrok belőlük, majd hármas fonással készítem el a kalácsot.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, itt konyharuhával lefedve duplájára kelesztem, megkenem a felvert tojással, megszórom a mandulaforgáccsal és 30 perc alatt készre sütöm.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 hozzászólás ide: Pizsamás reggelik – Frissen sült kaláccsal

  1. Anonymous hozzászólása:

    >Szia!

    Fú, ez nagyon jól hangzik, és nem is tűnik bonyolultnak.
    Kedvencem a vajas kalács, csak pékségben inkább nem veszek…
    A bögre 2,5 dl-es?

    Ágnes

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Ágnes, igen 250 ml-es bögre. Próbáld ki, tényleg nagyon egyszerű!

  3. TeaRoom hozzászólása:

    >Hm! Nagyon jól néz ki, olyan tökéletes mint a bolti!

  4. Vero hozzászólása:

    Nagyon jól sikerült, köszönöm szépen. :)

  5. Vero hozzászólása:

    Ja! és magasan veri a bolti kalácsot.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.