Áfonyás-fehércsokoládés ricottatorta

>A karácsonyi ebédünk befejező fogása volt ma ez a majdnem sajttorta. A ricottával Zs kedvében szerettem volna járni, aki mostanában semmilyen formában nem eszi meg a mascarponéval vagy más krémsajttal készülő desszerteket. Jó választás volt minden szempontból. A gyermekeknek (is) nagyon ízlett, a ricottától a torta jóval könnyebb lett mint egy hagyományos sajttorta, ami most így a második karácsonyi főétkezés után valljuk be, egyáltalán nem elhanyagolható szempont.
Elkészíteni pedig egyszerűen gyerekjáték.


Nem fért bele minden a tortaformába, a maradék keksszel és ricottával eljátszottam egy kicsit, így kiderült, hogy poharas desszertként és mini tortaként is elkészíthető. Vendégeknek így elegánsabb, látványosabb lehet.


Hozzávalók egy 20 cm-es kapcsos tortaformához (nekem csak 18 cm-es van, ezért maradt plusz mennyiség)

  • 100 g háztartási keksz darálva
  • 60 g amaretti keksz darálva
  • 80 g olvasztott vaj

  • 500 g ricotta
  • 200 ml tejszín
  • 200 g fehércsokoládé
  • 3 evőkanál porcukor
  • 4 db zselatinlap
  • 200 g áfonya (ha fagyasztott, előtte ki kell olvasztani)
  • 2 evőkanál barnacukor


Elkészítés

  1. A darált kekszeket összekeverem az olvasztott vajjal és a tortaforma aljába nyomkodom, majd a hűtőbe teszem.
  2. A fehércsokoládét vízgőz felett egy kevés tejszínnel felolvasztom. A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatom, közben a maradék tejszínt felmelegítem (ne forrjon) és beleteszem a kinyomkodott zselatinlapot, jól elkeverem és az olvasztott csokoládéhoz keverem.
  3. Végül a porcukrot és a ricottát is hozzáadom, simára keverem . Az áfonyákból a kekszalapra dobálok pár szemet, majd ráöntöm a ricottakrémet, a tetejét elsimítom. Letakarva 4-6 órára a hűtőbe teszem.
  4. Tálalás előtt elkészítem az áfonyás cukorszirupot: először is a díszítéshez félreteszek néhány szebb áfonyaszemet, a többi mehet a szirupba. Egy lábosban felolvasztok 3 evőkanál vizet és a barnacukrot, hozzáadom az áfonyát is és együtt forralom, amíg be nem sűrűsödik és az áfonya kiereszti a levét.
  5. Tálaláskor a tortaszeletekre (pohárba, mini tortára) kanalazok a szirupból.

Az alapötlet innen származik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.