>Nemrég ajándékba kaptam egy csodaszép, nyolc kötetből álló könyvsorozatot, aminek a címe: Csokoládés édességek kiskönyvtára. Még ki sem nyitja az ember, de a díszdobozba csomagolt – barátnőim szerint valami jó kis DVD sorozatnak látszó – könyvek nagyon ígéretesek. Hát még ha kinyitjuk!
Múlt hétvégén újra nagyobb családi összejövetelre készültünk, így végre elérkezett az idő, hogy ne csak lapozgassuk a könyvecskéket, miközben egyre többször hangzik el a “jujj ez is milyen finom lehet” felkiáltás, hanem ki is próbáljunk belőle egy receptet. A gyerekekre bíztam a választást, hogy mit készítsünk a nagymamának. Nem ment simán, mert két különböző desszertet néztek ki, így végül mégiscsak én döntöttem, de ígéretet tettem, hogy nagyon hamar elkészül majd a másik is.
Ennek a desszertnek az elkészítése nagyon egyszerű, simán bevonhatjuk a gyerekeket is, élvezni fogják. Itt-ott változtattam az alaprecepten, ezt lent külön jelzem majd.
Hozzávalók 6 személyre
A kakaós piskótához:
- 3 tojás szétválaszta
- 30 g porcukor
- 25 g liszt
- 1/2 zacskó sütőpor
- 40 g őrölt mandula
- 50 g kakaó
- 50 g puha vaj
- 250 g meggy és szeder (a recept csak meggyet ír)
- 400 ml habtejszín felverve
- 250 g mascarpone (az eredeti receptben ez nincs benne)
- porcukor (mennyisége ízlés szerint)
- 50 g 60 %-os csokoládé a díszítéshez
- savanykás meggy- vagy málnalekvár (ez sem volt a receptben, helyette cukorszirup volt)
- A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a mandulát, a kakaót és a vajat. Jó sűrű, nehezen keverhető tészta lesz.
- A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan, több adagban hozzákeverem a kakaós tésztához.
- 180 fokos sütőben, egy kb 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tálban 20 perc alatt készre sütöm. Kihűtöm. Ha kihűlt, sütikiszúróval akkora korongokat szúrok ki a tésztából, ami majd belefér az üvegpohárba.
- A hideg tejszínt kissé felverem, ízlés szerint hozzáadok porcukrot és kemény habbá verem. Ha kész, összekeverem a mascarponéval.
- Tálalás előtt összeállítom a kelyheket: alulra kerül egy piskótakorong, ezt megkenem vékonyan lekvárral, ráhalmozok egy sor gyümölcsöt, erre kanalazom a mascarpone krémet.
- A tetejére egy szép szem szeder és a csokoládéforgács kerüljön.

>Nagyon kis gusztusos lett 😉