Fekete-erdő kehely

>Nemrég ajándékba kaptam egy csodaszép, nyolc kötetből álló könyvsorozatot, aminek a címe: Csokoládés édességek kiskönyvtára. Még ki sem nyitja az ember, de a díszdobozba csomagolt – barátnőim szerint valami jó kis DVD sorozatnak látszó – könyvek nagyon ígéretesek. Hát még ha kinyitjuk!
Múlt hétvégén újra nagyobb családi összejövetelre készültünk, így végre elérkezett az idő, hogy ne csak lapozgassuk a könyvecskéket, miközben egyre többször hangzik el a “jujj ez is milyen finom lehet” felkiáltás, hanem ki is próbáljunk belőle egy receptet. A gyerekekre bíztam a választást, hogy mit készítsünk a nagymamának. Nem ment simán, mert két különböző desszertet néztek ki, így végül mégiscsak én döntöttem, de ígéretet tettem, hogy nagyon hamar elkészül majd a másik is.
Ennek a desszertnek az elkészítése nagyon egyszerű, simán bevonhatjuk a gyerekeket is, élvezni fogják. Itt-ott változtattam az alaprecepten, ezt lent külön jelzem majd.

Fekete-erdő kehely

Hozzávalók 6 személyre
A kakaós piskótához:

  • 3 tojás szétválaszta
  • 30 g porcukor
  • 25 g liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 40 g őrölt mandula
  • 50 g kakaó
  • 50 g puha vaj
  • 250 g meggy és szeder (a recept csak meggyet ír)
  • 400 ml habtejszín felverve
  • 250 g mascarpone (az eredeti receptben ez nincs benne)
  • porcukor (mennyisége ízlés szerint)
  • 50 g 60 %-os csokoládé a díszítéshez
  • savanykás meggy- vagy málnalekvár (ez sem volt a receptben, helyette cukorszirup volt)


Elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, a mandulát, a kakaót és a vajat. Jó sűrű, nehezen keverhető tészta lesz.
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan, több adagban hozzákeverem a kakaós tésztához.
  3. 180 fokos sütőben, egy kb 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tálban 20 perc alatt készre sütöm. Kihűtöm. Ha kihűlt, sütikiszúróval akkora korongokat szúrok ki a tésztából, ami majd belefér az üvegpohárba.
  4. A hideg tejszínt kissé felverem, ízlés szerint hozzáadok porcukrot és kemény habbá verem. Ha kész, összekeverem a mascarponéval.
  5. Tálalás előtt összeállítom a kelyheket: alulra kerül egy piskótakorong, ezt megkenem vékonyan lekvárral, ráhalmozok egy sor gyümölcsöt, erre kanalazom a mascarpone krémet.
  6. A tetejére egy szép szem szeder és a csokoládéforgács kerüljön.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Egy hozzászólás ide: Fekete-erdő kehely

  1. lekvároskukta hozzászólása:

    >Nagyon kis gusztusos lett 😉

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.