Kardamomos citromos sárgarépalekvár

>Első hallásra a legtöbben felhúzzák a szemöldöküket amikor meghallják a nevét. Aztán amikor megkóstolják, (csak óvatosan, keveset egy teáskanál csücskéről) eloszlanak az előítéletek és következhet egy második púpos kiskanálnyi kóstoló. Engem a látványa legalább annyira feldob, mint az íze. Mostanában, ahogy a lapos, de annál melengetőbb novemberi napsütés bekúszik a konyhába, mindig jókedvre derít, ha ránézek a vidám narancssárga-fekete pöttyös üvegekre.


Tavaly ilyenkor készítettem először ezt a lekvárt, karácsonyi ajándékként, kísérletképpen, vajon ki mit szól hozzá. Elsőre talán tényleg nem szokványos a sárgarépa ilyen jellegű elkészítése, de a kardamom és a citrom igazán különleges párost alkot az édes répa mellett.
Akkor lettem biztos benne, hogy érdemes többször is főzni majd, amikor egyszer csak Kata barátnőm férje felhívott és azt mondta egyszerűen függő lett :-), napok óta ez a reggelije és kérte, segítsek neki, hogy készíthetné el ő is ezt a lekvárt úgy, hogy Kata is ehessen belőle, aki épp babát vár és nem ehet cukros ételeket. Nem tudom végül elkészült-e a diabetikus változat, most közzéteszem az eredetit, próbáljátok ki!

Hozzávalók:

  • 500 g sárgarépa meghámozva, kockázva
  • 2 citrom reszelt héja
  • 3 citrom leve és reszelt héja
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál kardamom mag
  • 500 g cukor
  • 125 g folyékony pektin – ez fogja besűríteni a lekvárt, Culinarisban fellelhető

Elkészítés:

  1. A sárgarépát 10-15 perc alatt bő vízben puhára főzöm, leszűröm.
  2. Egy vastag aljú lábosban a pektin és a kardamom kivételével összekeverem a hozzávalókat és alacsony lángon főzöm, amíg a cukor fel nem olvad.
  3. Botmixerrel összeturmixolom a répadarabokat, itt ízlés szerint lehet finomabbra vagy darabosabbra hagyni a lekvárt.
  4. Hozzáadom a kardamomot és magas lángon 5 percig forralom a lekvárt.
  5. Hozzáadom a pektint, további 2-3 percig forralom, ha besűrűsödött lezárom és sterilizált üvegekbe töltöm, a tetejét azonnal rácsavarom.


Az eredeti recept a Jellies, Jams & Chutneys című könyvből van, ezt változtattam kissé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 hozzászólás ide: Kardamomos citromos sárgarépalekvár

  1. Anonymous hozzászólása:

    >Szia
    Érdekelne, hogy a kardamom őrülve vagy egészben megy bele?

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Szia, a zöld héjától megszabadítva, de a fekete magokat nem őrölve, hanem egyben teszem bele.

  3. Sajtkukac hozzászólása:

    >Ez durván finom volt!!!! ha nincs kéznél itt vidéken pektinem, akkor mit (és mennyit) rakjak bele?

  4. axi's kitchen hozzászólása:

    >Jajdeörülök, hogy ízlett! Én is hasonlóan jó hírekről tudok beszámolni mandulás keksz ügyben, már alig van… :-)
    Készítsd a lekvárt befőző cukorral, mert abban is pektin van általában, mint sűrítő/zselésítőanyag. És akkor a csomagon lévő utasítás szerint adagold a cukrot a répához.

  5. Sajtkukac hozzászólása:

    >Köszi, biztosan el fogom készíteni!!!!

  6. Ritmus hozzászólása:

    >Megcsináltam, be is linkeltelek! Nagyon finom, köszönöm szépen! Magamtól nem jutott volna eszembe sárgarépából lekvárt főzni!:D

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.