Egyik kedvenc őszi levesem: csicseriborsó, bab, lencse…

>Ennél pontosabb címet nem tudtam neki adni, mert mindig az épp aktuális itthoni bab- és lencsekészlet határozza meg pontosan, hogy mi kerül bele.
A legjobban azzal a keverékkel szeretem, amit Olaszországban szoktam venni, ebben található felezett zöldlencse, vöröslencse, többféle színű és méretű bab és árpagyöngy is.


Amikor épp elfogy, akkor ennyiféle finomságot nem rakok bele, általában csicseriborsót, valamilyen lencsét, és mondjuk mungóbabot keverek össze.
Lehet készíteni füstölt húsos alappal, de hús nélkül is, nálunk jobban megy a húsos változat.
Amit még nagyon szeretek benne, hogy napokig eláll, sőt a második és harmadik napon még jobb is mint frissen. A maradékot akár le is lehet fagyasztani és hétköznap vacsorára vagy hétvégén gyors ebédnek egy családi program után néha nagyon jól jön!


Hozzávalók 6-8 adaghoz

  • 1 (250 ml-es) csésze bab- és lencsekeverék (ha nem kész keveréket használok, akkor előző este mindent beáztatok, amit kell, a csicseriborsót külön meg is főzöm)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Fél szál kolbász karikázva
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagyobb szál répa nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
  • 1,5 liter alaplé (lehet zöldség vagy húsalaplé is)
  • Friss zöldfűszerek (2-2 ág rozmaring és kakukkfű)
  • Só, bors

Elkészítés:

  1. A hagymát az olívaolajon megdinsztelem (ne barnuljon meg), ha már üveges, hozzáadom a fokhagymát, 1 percig kevergetem és rádobom a kolbászkarikákat és folyamatosan keverem, hogy a kolbász ne égjen meg. Pár perc múlva hozzáadom a reszelt répát, a zöldfűszereket és a paradicsomot, 5-6 percig közepes lángon főzöm.
  2. Felöntöm az alaplével, beleteszem a lencsekeveréket és addig főzöm, amíg minden megpuhul.
  3. Jól be fog sűrűsödni, aki hígabban szereti készítsen elő több alaplevet, hogy menet közben alakíthassa a sűrűséget. Folyamatosan kóstolgatom, ha kell sózom-borsozom.
  4. Tálaláskor lehet egy kis olívaolajat locsolni a tányérokba. Frissen sült kenyérrel vagy pitával tálalom.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 hozzászólás ide: Egyik kedvenc őszi levesem: csicseriborsó, bab, lencse…

  1. Ági, aki főz hozzászólása:

    >Nyami! Azt az első képet a nyers hüvelyesekkel imádom!

  2. Dió Bisztró hozzászólása:

    >Azt hiszem ez a leves jövő évi gazdagságunk záloga:))
    A szilveszteri menübe felvettem:))
    Nagyon, guszta, faxolva lenne jó….moooooooooooost!!!

  3. axi's kitchen hozzászólása:

    >Ági, köszi, már így nyersen is ellenállhatatlanok, ugye? :-)
    Dió Bisztró, nnna, ettől remélem tényleg megjön a gazdagság!

  4. v hozzászólása:

    >Szia,
    Kipróbáltam, nagyon jóóóóó :)
    TY

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.