Quinoa grillezett zöldségekkel (és mini fasírttal)

>A quinoa-ról írtam már korábban is, azóta talán nem is készítettem belőle semmit, pedig nagyon szeretjük. Szeretjük, kivéve Vandát, aki meglehetősen válogatós. Ezzel még nem is lenne olyan nagy bajom, állítólag csirkecombon és csokitortán kívül én sem ettem meg semmit ennyi idős koromban, de amikor meg sem kóstolja és közli, hogy “Nnna, én ezt nem szeretem”, azzal fel tud húzni rendesen… Így volt ez a tegnapi vacsoránál is, nem csalódtam benne, magában ette lelkesen a mini fasírtokat néhány szem koktélparadicsommal.


A quinoa-t grillezett zöldségekkel és egy sherry ecetes dresszinggel készítettem, mellé a gyerekek egyik kedvencét, húsgolyókat akartam sütni. Hogy ebből hogy lett sütőben sült mini fasírt? Nem volt itthon olaj, amiben kisüthettem volna, így aztán a golyókat kilapítottam, zsemlemorzsába forgattam és egy tűzálló tálban szép pirosra sütöttem. Azt hiszem ezentúl mindig így készítem, nem terjengett olajszag a lakásban mindenfelé és még az a plusz érzésem is meg volt, hogy így sokkal egészségesebb amit ettünk :-)

Quinoa grillezett zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 csésze quinoa (2,5 dl-es) sós vízben megfőzve
  • 1-1 cukkini és kápia paprika feldarabolva
  • Kb. 10 cm-es darab egy sütőtök még mag nélküli részéből, feldarabolva
  • 2-3 lilahagyma felkarikázva (mérettől függően)
  • 1/2 padlizsán feldarabolva
  • Olívaolaj
  • Só, frissen őrölt bors
  • 10 szem koktél paradicsom
  • fél csokor petrezselyem apróra vágva

A dresszinghez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sherry ecet (vagy fehér borecet)
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény

Elkészítés:

  1. Az egyforma méretűre feldarabolt zöldségeket a koktélparadicsom kivételével egy nagy tűzálló tálba pakolom, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom és 180 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütöm. Ha megpuhult, grill fokozaton még szép barnás színt adok neki, kiveszem a sütőből.
  2. Közben a quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzöm.
  3. A dresszing hozzávalóit összekeverem.
  4. Amikor minden elkészült, egy nagy tálban összeforgatom a quinoát a zöldségekkel, itt adom hozzá a paradicsomot, meglocsolom a dresszinggel és a tetejét megszórom a petrezselyemmel.
  5. A mini fasírtokkal és sűrű, török joghurttal tálalom.

Rengeteg változatban készíthető attól függően, hogy mi van otthon és ki fogja elfogyasztani. Én még ezeket szoktam készíteni:
– rakhatunk friss, apróra vágott csilipaprikát a dresszingbe
– adhatunk hozzá még őrölt koriandert és mazsolát
– tehetünk bele fetát
– petrezselyem helyett használhatunk friss mentát vagy koriandert
– quinoa helyett készülhet kuszkusszal vagy bulgurral is

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.