Csirkemájpástétom karamellizált fügével

>Van egy hosszú listám, amin olyan ételek szerepelnek, amelyeket nagyon szeretek, másoknál bevált alapreceptek, sokat készítik és amikor szóba kerül, csodálkoznak, hogy: “Nehhhhogymár Te ilyet még sosem főztél????!!!
A csirkemájpástétom pont ilyen volt idáig. A két héttel ezelőtti hétvégén úgy alakult, hogy négy napon belül három vendégség is volt nálunk és szerettem volna valami olyan előételt készíteni, ami legalább az első kettőre megfelelő lesz.
Finom volt, de mégsem volt az igazi, hiányzott belőle az a selymesség és a könnyen kenhető állag, amit annyira szeretek a pástétomokban. Első vendégünk, aki abba csoportba tartozik, akik sokat készítik ezt az ételt azt mondta, tegyek bele sokkal több tejszínt, így ezt a kérdést szerencsére könnyen megoldottuk. Szóba került még az is, hogy mi is a tutti, alap zöldfűszere a pástétomnak, szerinte a majoranna, én nagyon meg voltam elégedve a babérlevél-kakukkfű párossal is.

Hogy egy picit elegánsabb és érdekesebb legyen, készítettem hozzá karamellizált fügét, ami remekül passzolt hozzá. Szinte túlérett, apróbb, lédús fügék voltak, a sötétbarna megolvasztott, enyhén karamellizált cukron átfuttattam a felnegyedelt gyümölcsölt és már mehetett is a falatkákra.

Csirkemájpástétom karamellizált fügével

Hozzávalók

  • 500 g tisztított csirkemáj, félbevágva
  • 100 g vaj
  • 1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 teáskanál szárított vagy 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
  • 100 ml tejszín
  • 1 evőkanál konyak (de lehet portói is vagy akár 1 dl fehérbor)

Elkészítés

  1. A vaj felét felolvasztom egy serpenyőben, rádobom a hagymát és 5 percig dinsztelem, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. A végén 1 percre hozzáadom a zúzott fokhagymát is.
  2. Jöhet a csirkemáj, a babérlevél, a kakukkfű és a bors. 4-5 percig pirítom, és egy olyan tálba szedem ki, amiben botmixerrel kényelmesen el tudom keverni majd.
  3. A serpenyőbe öntöm az alkoholt, gyorsan átforralom, felkaparom a serpenyőbe letapadt értékes maradékot és a májra öntöm (a babérlevet eltávolítom). Hozzáadom a tejszínt, a maradék vajat, sózom és az egészet krémesre, selymesre turmixolom.
  4. Kis tálkákba teszem és ha kihűlt, fóliával letakarva jó pár órára behűtöm. Tálalás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
  5. Pirítóson vagy frissen sült bagettel és a karamellizált fügével kínálom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.