A véletlenül vásárolt kelkáposzta

>– Félbe vágnál nekem egy káposztát? – kérdeztem a piacon a zöldségestől.
– Neked, Életem, bármit! – jött a lelkes válasz.
– “Hmmm, nem is tudtam, hogy ilyen jóban vagyunk….” – gondoltam.
Közben nézelődtem, hogy mit is vegyek még és mire visszafordultam boldogan mutatta a félbevágott kelkáposztát.
– Ööö, de én sima káposztára gondoltam…
– Fejeskáposztát? Jaaa, azt nem vágok félbe, hát kiszárad.
Na, így lett nekem egy fél fej kelkáposztám, töprenghettem mi is legyen belőle, mert igaz ami igaz, soha nem veszek és nem is készítek belőle semmit.
Az biztos volt, hogy valami réteges, rakott egytálétel lesz, ezeket a gyerekek nagyon szeretik vettem hát mellé darált húst, a többit meg majd otthon kitalálom.


A húst végül kiegészítette még sárgarépa és burgonya, az öntet pedig tejszínes, parmezános lett.
Igazi melengető őszi vacsora!
És hála a zöldségesemnek, kedvet kaptam a kelkáposztához, félre az “utálomfőzelék” emlékével, jöhetnek az új ízek!

Tejszínes pulykahúsos rakott kelkáposzta


Hozzávalók 4-6 személyre

500 g darált pulykhaús
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 szál nagyobb sárgarépa lereszelve
só, bors
1 tk. szárított zöldfűszer (pl. kakukkfű)
0,5 dl száraz fehérbor (ha épp van kinyitva)
5 nagyobb darab burgonya előfőzve, de nem puhára
fél fej kelkáposzta
200 ml tejszín
3 tojás
só, bors
20-30 g reszelt parmezán (vagy valami hasonló típusú sajt)
20-30 g hideg vaj

Elkészítés:
1. A darált húsos alaphoz a hagymát az olívaolajon üvegesre párolom, de ne barnuljon meg. Ha kész, hozzáadom a zúzott fokhagymát, 1-2 percig kevergetem, majd rádobom a húst, sózom, borsozom és hagyom pirulni. Közben hozzáadom a kakukkfüvet, felöntöm a kevéske borral, megvárom amíg elpárolog és lefedve készre főzöm. A reszelt sárgarépát csak a végén adtam hozzá, a sütőben még lesz ideje majd megpuhulni.
2. A burgonyákat enyhén sós vízben héjastul előfőzöm, de figyelek, ne puhuljon meg teljesen, mert akkor szeletelésnél széttörhet.
3. A kelkáposztát leveleire szedem és sós forró vízben 1-2 percig előfőzöm és alaposan lecsepegtetem.
4. A tejszínt elkeverem a tojásokkal, sózom, borsozom.
Összeállítás:
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Egy hőálló tál aljára dobolom a hideg vaj felét apró kockákban. Lerakok egy réteg burgonyát, majd egy réteg káposztát. A középső és harmadik sor a hús lesz. Aztán újra káposztalevél és a végére burgonya és a maradék vaj pöttyözve.
Az egészet leöntöm a tejszínes keverékkel, alufóliával lefedem és betolom a sütőbe 30-40 percre. Leveszem az alufóliát és továbbsütöm, amikor már kezd barnulni a burgonya teteje megszórom a sajttal és további 5-10 perc alatt ropogósra sütöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 hozzászólás ide: A véletlenül vásárolt kelkáposzta

  1. Ms. Poppy hozzászólása:

    >Milyen jól hangzik. Sokkal csábítóbb, mint a menzás rakott kelek, azoktól kiráz a hideg. Ezt viszont szívesen megkóstolnám.
    A hétvégén én sima káposztát vettem, azt társítottam oldalassal. Az az egy baja volt, hogy baromi drágán kaptam csak káposztát. Fele megvan még, elküldjem?:P

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Hű, az jól jönne, :-) mert persze vettem azt is, de nem az készült belőle, amit terveztem, hanem kakukkfüves, almás párolt káposzta, ami szintén finom volt! Eredetileg egy sima coleslaw-t szerettem volna a káposztából.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.