Póréhagymás sütőtökös lepény kecskesajttal

>A sütőtök – sajnos – megosztó étel a családunkban, és sokszor kiszámíthatatlan, hogy melyik formában “hajlandóak” megenni és melyikben nem.
Ebben a salátában például nagyon szeretik és krémlevesként is bármikor jöhet (ezt többféle módon is szoktam készíteni, legutóbb például egy gyömbéres kókusztejes változat aratott nagy sikert).
A mostani receptre azt gondoltam, ez tutti befutó lesz, de 2:2 lett az eredmény a szeretem-nem szeretem meccsen. Zsombi és én szeretjük, a többiek udvariasan nem nyilvánítottak véleményt.
Nem adom fel, van még egy pár sütőtökös étel amit idén muszáj kipróbálni.
Szerintem ezt is. Melegen és szobahőmérsékleten is finom volt.

Póréhagymás sütőtökös lepény kecskesajttal

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
Az omlós tészta alaphoz:
200 g finomliszt
125 g hideg vaj felkockázva
3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
250 g sütőtök kockára vágva
1 nagy póréhagyma karikákra vágva
1 evőkanál vaj
150 ml tejszín
150 ml tej
4 tojás
100 g kecskesajt kockákra vágva
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés
1. A tésztához késes robotgépben morzsaállagúra keverem a lisztet és a vajat. Hozzáadok annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon, golyót formázok belőle és folpackba csomagolva hűtöm legalább 30 percet.
2. A póréhagymát a vajon megpárolom, picit sózom, borsozom és félreteszem. A tejszínt, tejet, tojást simára keverem, sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítem.
3. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
4. A lehűlt tésztát kinyújtom, óvatosan a tortaformába nyomkodom, kibélelem sütőpapírral, ráöntök fél kiló lencsét és 10 percig elősütöm.
Kiveszem a sütőből, eltávolítom a lencsét és a sütőpapírt és a tésztára simítom a póréhagymát, majd egyenletesen elosztom rajta a sütőtököt végül rászórom a kecskesajtot és az egészet leöntöm a tejszínes keverékkel.


5. Visszatolom a sütőbe és addig sütöm, amíg a sütőtök megpuhul és a tejszínes massza szép barnára sül.
Ha legközelebb készítem, picit továbbhagyom majd barnulni, karamellizálódni a sütőtököt.
A töltelék hozzávalóit számtalan módon lehet variálni: lilahagymával, kéksajttal, húsimádóknak valamilyen füstölt sonkával gazdagítva.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.