Bazsalikomos zöldséges tészta, mellé egy kis őszibarackos-szilvás cobbler

>Gyors ebéd. Tényleg! Sokkal gyorsabb, mint ahogy ez a bejegyzés megszületett. Már több, mint egy hete ígértem sokmindenkinek, hogy felkerülnek ezek a receptek a blogra. Azóta szerencsére már el is felejtettük, miért kellett gyorsan elkészülnie ennek az ebédnek: Zs múlt héten beteg lett, így nem mehetett edzőtáborba. Beindult a mivanitthon-mitisfőzzek gondolatsor és ez a kellemes kis páros készült.
Hátulról kezdem.
A cobblerrel, mint desszerttel először akkor találkoztam, amikor Lila Fügével még egy munkahelyen dolgoztunk és egyik hétfő reggel beállított egy hatalmas adaggal, az előző esti “maradékot” hozta be nekünk. Nagyon finom volt és nem is maradt belőle sokáig a konyhapulton. Azóta én is rendszeresen készítem, nagy családi kedvenc lett. Hihetetlenül egyszerű, 10 perc alatt össze lehet állítani.
A recepten nem változtattam, csak annyit, hogy a tésztahalmok tetejét nem cukorral, hanem általában mogyoróval szórom meg. Gyümölcsök mindig idénytől függően változnak, de legjobban szederrel, szilvával és barackkal szeretjük. És ami nagyon fontos: kötelező hozzá valamilyen tejszínes alapú fagylaltot enni, vanília az egyik legjobb választás szerintem.


A főételünk bazsalikomos, zöldséges tészta volt.
Ez az az étel, amiből kétszer egyformát nem igazán szoktam csinálni, mert összetétele mindig attól függ, épp mi van itthon.
Ami alap: kell bele valamilyen hagyma: lila- vagy újhagyma például, fokhagyma, zöldfűszerek és friss zöldségek: padlizsán, cukkini, piros színű paprika (kaliforniai, kápia vagy pritamin) és édes, érett paradicsom.
Recept 4 személyre:
3 ek. olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
fél padlizsán sózva, lecsepegtetve, kockázva
1 kisebb cukkini félkarikákra vágva
4-5 darab érett paradicsom (télen jobb, ha konzerv)
1 piros színű paprika csíkokra vágva
kakukkfű, oregano, ízlé szerint
1 ek vörösborecet vagy sherry ecet
só, bors
Parmezán vagy valami hasonló típusú sajt
személyenként 1 csésze tészta
Elkészítés:
1. A tésztának felteszem a főzővizet, és ha felforrt elkedem főzni a tésztát. Mire megfő, a zöldségek is elkészülnek
2. Az olívaolajon megfuttatom a hagymát, picit később rádobom a fokhagymát. Ha megpuhult, hozzáadom a padlizsánt, cukkinit, a paprikát és a fűszereket, sózom, borsozom.
3. Ha a zöldségek kezdenek puhulni, hozzáadom a paradicsomot és a borecetet is és pár percig együtt puhítom. Nem kell, hogy a zöldségek teljesen megpuhuljanak és az se baj, ha egy picit odakap egy-két padlizsán vagy cukkini darab.
4. Ha elkészült, a lecsepegtetett tésztát hozzákeverem, kicsit átforgatom és tálalom. Tetejére parmezán forgács és friss bazsalikom levél kerül.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.