>Görög ihletésű vacsorára vártuk barátainkat a hétvégén. Eredetileg az új kerti woksütőt szerettem volna felavatni, de egy múlt hét eleji élmény a Gyradikoban teljesen magával ragadta a gondolataimat. Erről a 3. kerületi Nánási úton lévő görög étteremről most nem fogok túl sokat írni, mert megér egy külön bejegyzést (akár többet is…), így a héten még lesz görög téma és recept is. A wokot tehát grillsütőre cseréltük és ez lett a teljes menü:
– Souvlaki (citromos, fűszeres pácban érlelődött, nyárson sült hús)
– Dzadziki (vagy tzatziki)
– Spenótos fetás lepény
– Gigantes plaki, azaz sült bab paradicsomos mártásban
– Egy színes vegyes saláta, ami nem igazi görög saláta volt
– Oregánós, fetás kenyérlepény (pita helyett)
Mellé sok-sok rosé (Bodri, Font és Frittmann)
Ami nekem igazán újdonság volt, az a “Gigantes plaki”, azaz óriás sült bab. Egy különlegesen finom, fehér óriásbabból készült étel, fűszeres paradicsommártásba keverve. Annyira laktató és tápláló, hogy nem csak köretként, de pitával vagy kenyérlepénnyel és egy finom pohár borral simán elég lehet vacsorára is.
Hozzávalók 8 főre:
80 dkg óriás fehér bab, előző este beáztatva és másnap puhára főzve (én most halkan bevallom, konzervbabból készítettem, mert nem kaptam ilyen szárazbabot, 4 db konzervet használtam)
3 ek.olívaolaj
2 fej vöröshagyma apróra vágva 4 gerezd zúzott fokhagyma
1 kg érett paradicsom apró kockákra vágva
1 ek. szárított oregano
1/2 tk. őrölt fahéj
4 babérlevél
1 tk. barnacukor
só, bors
1 csokor petrezselyem
Itt bal felül látható a Gigantes plakiElkészítés:
1. A hagymát az olívaolajon 10 perc alatt puhára párolom, de nem pirítom, hozzáadom a fokhagymát is és tovább puhítom.
2. Pár perc múlva jöhet a paradicsom és a fűszerek, a petrezselyem kivételével. Addig főzöm, amíg még leveses, de már besűrűsödött mártást nem kapok. Nem szabad elfőzni a paradicsom levét teljesen, mert a bab sütés közben ezt majd magába szívja és ez igazán finom lesz!
3. Ha kész a paradicsommártás, ízlés szerint sózom, borsozom, hozzákeverem a megfőtt babot, jól átforgatom és átöntöm egy tűzálló tálba.
4. 180 fokos sütőben 1 órán át sütöm. Langyosan, vágott petrezselyemmel meghintve köretként vagy önálló fogásként tálalom.
Nem tudom, ki hogy van vele, de nagyobb vendégeskedésnél, főleg, ha többféle étel készül, és sokfelé kell figyelni, valamit mindig elfelejtek a végén, ami utólag úgy tud bosszantani. Na így jártam most a petrezselyemmel, nem került rá… Végülis azért így is elfogyott.


>inkább Tzatziki, ha a görög átírást vesszük alapul
>Kedves Névtelen, sok helyen utánanéztem és az általam használt írásmódot is használják több gasztronómiai témájú oldalon és a fenti bejegyzésben említett étterem honlapján is, ezért írtam így.
http://buvosszakacs.blog.hu/tags/dzadziki
http://gyradiko.hu/index.php?cmd=etlap&lang=
>Hahó Axi!Tetszik a blog, beraktam a kedvencekhez
Üdv,
Eti
>Eti, köszi!