Nagyon csokis…

>“Mamiii, csinálsz megint olyan csokis-folyós-sütit??!” Ez elég sűrűn elhangzik itthon, főleg a csokoládéfüggő Vanda szájából, de általában nem kell sokáig kérlelnie. Anyja lánya, én sem tudok neki ellenállni.Általában inkább a hűvösebb időkben szoktam készíteni, valahogy nem igazán nyári desszert nekem, de mivel meg akartam fűzni – szintén csokoládéfüggő – Zsu barátnőmet, hogy étterem helyett nálam találkozzunk egy kis beszélgetésre, hirtelen ez jutott eszembe mint csalétek és be is jött: azonnal ejtette a Klassz ötletét és beleegyezett a helyszíncserébe. Neki azt mondtam csoki szuflé lesz, pedig tudom, hogy ez nem az. Mert a szufléban külön kell hozzáadni a habbá vert tojásfehérjét, ebben a desszertben ez nem így van. Végülis mindegy is hogy nevezzük, forrón az igazi, amikor még a belsejéből kifolyik a csokoládé és enyhén megolvasztja a vaníliafagyit a tányéron. Nagyon egyszerű recept, egyedül a sütésnél kell kikísérletezni, hogy mikor van az az állapot, amikor már nem folyik nagyon de még nem is sült túl a belseje. Érdemes esetleg egy próbát sütni a főétkezés előtt, mert amikor ott ül mindenki az asztal körül és türelmetlenül kérdezi tizennyolcadszorra, hogy mikor sül már meg, akkor magabiztosan kell kikapni a kellő időpontban a sütőből, ott nem szabad hibázni :-) Nekem egy 8 cm átmérőjű, 4 cm magas szufléformám van, abban sütöttem, ebben 10-11 perc alatt lesz olyan, mint a fotón.

És akkor a recept a folyós csokis nem szufléhoz
Hozzávalók 10 adag 8 cm átmérőjű formához:
250 g 70%-os olvasztott csokoládé
8 tojás
250 g porcukor
225 g olvasztott vaj
100 g finomliszt
10 gombócnyi vanília fagyi
pár szem áfonya és ribizli
Elkészítés:
1. Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, beleteszem a szobahőmérsékletű vajat és azt is beleolvasztom, jól elkeverem.
2. Közben habverővel simára és habosra keverem a tojásokat a cukorral.
3. A tojáshoz keverem a csokoládét, majd hozzáadom a lisztet és simára keverem, jó sűrű massza lesz.
4. Hűtőbe teszem néhány órára.
Sütés előtt 200 fokosra melegítem a sütőt (légkeverésesen 180 fok).
5. Kivajazom, kilisztezem a formákat, 3/4-éig belekanalazom a csokoládékrémet és a forró sütőbe teszem kb. 10 percre. A teteje ilyenkor már elkezd egy picit megrepedezni (lsd. a fotón, ahol a zöld szilikonformában van)
6. Nagyon óvatosan, konyharuhával kiveszem, éles késsel a szélét végighúzom és fejjel lefelé a tányérra borítom. Magától meg fog repedni és kifolyik a belseje. Ha nem, akkor egy picit késsel rá lehet segíteni.
7. Vaníliafagyival, pár szem savanykásabb gyümölccsel tálalom. Nagyon tömény, bőven elég belőle ez a pici adag, főleg így a fagyi párossal!
A maradékot ebben a szilikonformában sütöttem ki, ebben is jó, mert sokkal könnyebb kiborítani belőle, mint a kerámiaformából, de valahogy mégiscsak a kerámiában az igazi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Nagyon csokis…

  1. Klára hozzászólása:

    >Ilyet ettem nálunk egy cukrászdában. Mostanában kezdték árulni és kíváncsi voltam rá.
    Kicsit lisztes íze volt, de ezt ki fogom próbálni, mert egyébként finom lett volna.

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Ebben annyira kevés a liszt, hogy ez biztos nem lesz gond! A sütőforma kilisztezésénél kell figyelni, hogy oda ne kerüljön túl sok.

  3. juci hozzászólása:

    >úrjézus, ez maga a bűnbeesés.
    ki fogom próbálni.
    Juci, Anonim Csokifüggő

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.