Zöldfűszeres cukkinis kenyér, ami hamar elfogyott

>Úgy kezdődőtt, hogy Szonika küldött nekem egy képsorozatot valamelyik este, az éppen készülő cukkinis kenyeréről. Aztán másnap, amikor találkoztunk, el is mesélte hogy készült. Ezt egy picit továbbgondolva vágtam neki az én verziómnak, kiegészítve friss zöldfűszerekkel és zsenge, lila újhagymával.Prototípusnak indult, ennek ellenére már látatlanban is akadtak rá jelentkezők, akik sajnos hoppon maradtak, mert ez bizony gyorsan elfogyott. Ezúton is üzenem, készül a következő, amiben lesznek további meglepetések is. Vacsorára ettük, nekem bőven elég volt mellé egy citromos sárgarépa saláta, a többiek azért csipegettek mellé egy kis sült kacsamellet is. A kenyértészta megegyezik a rozmaringos kenyér receptjével, nagyon egyszerű és gyúrni sem kell, ha van dagasztókaros robotgép a háznál.

Hozzávalók:
25 dkg liszt
fél cs. szárazélesztő
1 tk. só
150 ml langyos víz
1 evőkanál olívaolaj

1 tk. méz
1 cukkini vékonyszeletekre vágva
1 csomag újhagyma karikázva (én a kis duci, lila színűből készítettem)
3-4 dkg gouda sajt reszelve
1 csokor vegyes zöldfűszer (zsálya, rozmaring, kakukkfű)
6 dkg krémsajt
2 tojás
fél dl tejszín
só, bors
Elkészítés:

1. A robotgépbe töltöm a lisztet, élesztőt és a sót, egy picit elkeverem a dagasztókarral.
2. 300 ml langyos vízzel elkeverem az olívaolajat és a mézet, beleöntöm a lisztes keverékbe és körülbelül 10 percig dagasztom, szép fényes, rugalmas állagú tésztát kell kapjunk. Ha ragadna egy kis lisztet adok hozzá.
3. Kiveszem a robotgéptől, lisztezett deszkán átgyúrom és akkorára nyújtom, hogy majd kilógjon a sütőformából.
4. A sütőformát vékonyan kiolajozom, lisztezem, óvatosan belerakom a tésztát, olajos ecsettel átkenem és folpack-al letakarva kb 45 percet kelesztem.
5. Közben előkészítem a “belevalókat”: a cukkinit hosszában sajtvágó késsel felszeletelem, hagymát karikázom, sajtot reszelem, zöldfűszereket tépkedem/aprítom.
6. A krémsajtot, tojást és tejszínt simára keverem, sózom, borsozom.
7. Ha megkelt a tészta, rétegezem benne a cukkinit, hagymát, sajtot és a zöldfűszereket, amíg el nem fogynak.
8. A tetejére öntöm a tojásos masszát, ráhajtom a kenyértésztát és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm.
9. A sütőformában hagyom langyosra hűlni, utána szépen kicsúsztatom belőle.

Zsályatenger


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Zöldfűszeres cukkinis kenyér, ami hamar elfogyott

  1. Ms. Poppy hozzászólása:

    >Nagyon tetszik a recept, szépek a képek is. Ki fogom próbálni mindenképp.:)

  2. chriesi hozzászólása:

    >Én is csak azt tudom mondani amit Ms. Poppy. :)

  3. axi's kitchen hozzászólása:

    >Azóta készült egy szárított paradicsomos, mozzarellás, oregános verzió is a tejszínes massza nélkül. Az is finom lett, de a fő kritikusomnak jobban ízlett az első változat :-)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.