Tenger gyümölcsei mediterrán paradicsomos szószban

>Van néhány kedvenc tengeri herkentyűs ételem, amit általában készítek, ha épp ilyenre fáj a fogunk, de eddig ez nem volt köztük. Nem is értem miért, ezután másképp lesz.

Engem gondolatban valamelyik görög sziget tengerparti kis tavernájába repített, ahol a hajnalban frissen fogott zsákmányból mindig fantasztikus ételek kerülnek a tányérokra.
Ez a fotó még a múlt század végén készült Rodoszon egy icipici kis öbölben, a neve Kopria beach. Motorozás közben, véletlenül fedeztük fel, teljesen kiesett a turisták által látogatott útvonalakból. Azóta is visszavágyom, a parton nem volt senki csak mi négyen, az étteremben is csak mi ücsörögtünk, a fiúk duplafalú, jégbe hűtött korsóból iszogatták a sört és közben tintahal karikákat eszegettünk, amit akkor hoztak ki pár órája a tengerből. Omlós volt és illatos. Az öböl szélén volt egy kis bódé, az “öreg halász” lakott benne, neki köszönhettük a tintahalat. Csak ültünk szótlanul és néztük a türkizkék tengert, jó lett volna megállítani az időt.

Egyszer ide még visszatérünk, remélem.

Kopria Beach, az öböl és a taverna. Fotók innen meg innen


De mi is ez a recept?
Egy könnyű, hagymás, fokhagymás paradicsomos szószban főtt egytálétel, amibe tehetünk bármit, tengeri halfilét, garnélát, kagylót és tintahalat is. Frissen kapható alapanyagokkal az igazi, bár én most mélyhűtöttből készítettem és így is finom lett.

Tenger gyümölcsei mediterrán paradicsomos szószban
Hozzávalók 4 személyre:
3 ek. olívaolaj
1 nagy fej hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma
1 darabolt paradicsom konzerv (vagy 0,5 kg igazán érett paradicsom)
1 csilipaprika apróra vágva (ízlés szerint maggal vagy nélküle)
1 dl száraz fehérbor
2 dl zöldségalaplé (de ha van halalaplé, az a legjobb)
4 szelet tengeri halfilé kétujjnyi vastag szeletekre vágva
0,5 kg tenger gyümölcsei keverék
1 csokor petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
Ha mélyhűtött alapanyaggal dolgozom, akkor pár órával az elkészítés előtt kiveszem a hűtőből és szobahőmérsékleten kiolvasztom.
1. Az olívaolajon puhára és üvegesre párolom a hagymát, ha már megpuhult rádobom zúzott fokhagymát és 1-2 percig együtt párolom tovább.
2. Hozzáadom a paradicsomkonzervet és a csilit és további 10 percig párolom, amíg a paradicsom is megfő és kicsit pépes lesz.
3. Ráöntöm a bort és addig forralom, amíg besűrűsödik.
4. Hozzáadom az alaplevet, hagyom, hogy felforrjon és beleteszem a halszeleteket, körülbelül 5 percig főzöm, amíg megfő.
5. Hozzáadom a tenger gyümölcseit is, és 2-3 perc alatt készre főzöm. Ha szükséges sózom, borsozom.
6. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szóróm meg.
Citrommal és pirított bagettel ettük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.