Pestos tészta Ligúriából

 

Croxetti. Szép név egy tésztának. Ligúriai kirándulásunk alkalmával bukkantam rá és hoztunk is haza egy nagy zacskóval. A középkorból származó, Olaszországnak kifejezetten csak erre a régiójára jellemző tésztaféle. A körülbelül 4-5 cm átmérőjű kis korongokat a nemesi családok különleges ünnepi alkalmakkor készítették és saját címereikkel látták el. A mintákat fából készült pecséttel nyomták bele a vékonyra nyújtott tésztába. Ma már sok helyen géppel készítik a mintákat és családi címerek helyett egyéb motívumok díszítik a tésztát, mint például regionális címerek, naplemente, vitorláshajó, mozsár, pálmafa, gyümölcsök vagy gabonafélék. A tésztán a mintának a díszítésen túl más szerepe is van, minél rajzosabb és részletgazdagabb a minta, annál jobban megtapad rajta a finom szósz. Szinte mindenféle tésztákhoz való szósszal fogyasztják. Pestóval, diómártással (ennek elkészítésére már készülök egy ideje), húsos vagy gombás mártással, tejszínes és paradicsomos szószokkal is kínálják. Én most egy szimpla pestós változatot próbáltam ki, amilyen egyszerű, annyira finom.

Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg croxetti tészta
1/2 üveg pesto (én most egy eredeti ligúriait használtam, de természetesen készülhet saját gyártású pestóból is, íme gy jó kis recept)
parmezán sajt forgácsok
Friss bazsalikom levelek
Elkészítés:
A tésztát lobogó sós vízben 8-10 perc alatt al dentére főzöm. Leszűröm és egy teflonedényben átforgatom a pestóval. Tésztás vagy mélytányérokba tálalom, megszórom a parmezánnal és néhány bazsalikomlevéllel díszítem. (Sajnos a fotós tányérról lemaradt a sajt…)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 hozzászólás ide: Pestos tészta Ligúriából

  1. bakonyi ilona hozzászólása:

    a recept leírása nagyon el volt nagyolva

    Peskóval kell megtölteni a tésztát ( kérdés), vagy bele kell forgatni a szószba

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.