Eper chutney, eper chutney, hű de finom…

>
A chutney-ról már írtam régebben, nagyon szeretem és ez a lelkesedés egyre több barátomra és ismerősömre terjed át a környezetemben, köszönhetően lelkes kóstoltató tevékenységemnek. Vannak – magukat csak szimplán – chutneyfüggőnek nevezők, mint pl. Ági, aki egyik este sms-t írt, hogy már megint bekanalazott egy üveg paradicsomos zöldségeset, csak úgy, önmagában :-) Most végre elkezdődik az igazi szezon, minden héten újabb gyümölccsel vagy zöldséggel lehet próbálkozni. Az idei első nagyobb mennyiséget eperből készítettem. Mivel egyszerre nem tudtam feldolgozni a teljes mennyiséget (2 láda…), így több ízvariáció is készült: – zöldcitromos-mandulás és – illatos- fűszeres (ez többek között gyömbért, koriandert, római köményt, kurkumát és fahéjat jelent) Zöldcitromos mandulás eper chutney
Hozzávalók

1kg eper, negyedelve
40 dkg kristálycukor
2,5 dl fehér borecet
1 tk. só
4 szem kardamom
4 gerezd fokhagyma
1 fahéj rúd
50 dkg hagyma, apróra vágva
1 hüvelykujjnyi gyömbér apróra vágva
5 chili paprika (ízlés szerint maggal vagy anélkül)
1 zöldcitrom héja és leve
10 dkg szeletelt mandula
2 ek. olaj
Elkészítés:
A hagymát az olajon 5-6 percig pirítom, hozzáadom a gyömbért, a fokhagymát és amikor már a hagyma aranyszínű, a zöldcitromon és a mandulán kívül mindent beleteszek a fazékba.
Jól elkeverem és fedő nélkül felforralom, majd hagyom sokáig alacsony lángon főni, besűrűsödni, ami legalább egy órát vesz igénybe. Ha nagyon sok leve van én le szoktam egy picit szűrni, a félretett léből nagyon finom salátaöntet vagy ételízesítő szósz válhat. Hozzáadom a zöldcitromot és a mandulát és pár percig még tovább főzöm. A citrusfélékben lévő pektin (amit a jobbfajta befőzőcukrokban is találunk) segít abban, hogy a chutney (vagy lekvár) besűrűsödjön.
Ha a fakanalat végighúzva a lábos alján, látszik, hogy picit már ragacsos, nem folyik rögtön össze az alján a chutney, akkor elkészült. Sterilizált üvegekbe teszem és azonnal rácsavarom a tetejét, így hűtöm ki. Ha nincs felbontva, nem kell hűtőben tárolni, nekem így is eláll hetekig, sőt hónapokig. Persze, csak ha van ideje…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.