Egy tökéletes hétvége

>A Káli-medence és a mellette fekvő Tapolcai-medence számomra a világ közepe. Zánka felől érkezve, a Hegyestűt elhagyva egy nagyobb bukkanó után, amikor megpillantom az ismerős és gyönyörű dimbes-dombos, hegyes tájat, mindig libabőrös leszek.

(Ezek itt most nem a Káli medence széléről készült fotók, hanem a Badacsony és a Gulács látképe Gyulakeszi közeléből)

Pár éve, amikor a gyerekek még picik voltak, olyan szerencsések voltunk, hogy minden nyáron 1 hónapot itt tölthettünk. Na, ez már sajnos nem így van, de azért néhány hétvége és egy teljes hét így is mindig megadatik egy évben. Általában június első vagy második hétvégéjén mindig itt vagyunk, mert ilyenkor mi “nők” szombat délután lovaskocsira szállunk és borkóstolóra indulunk a zötyögős utakon.Szinte nincs olyan hegy a környéken, amit ne jártunk volna már be: Badacsony, Szigliget, Tóti-hegy, Csobánc, Szent György-hegy, telis-tele van ismertebb és kevésbé ismert borászatokkal. Ahogy múlnak az évek egyre több kedvencünk is van, akikhez vissza-visszatérünk (egyikük még szerepel majd később fotókon). A csapatunk nagyjából állandó, de mindig vannak újoncok is, a hangulat az elején visszafogott, mosolygós, a vége általában egy picit hangosabb :-) Idén két borászatot látogattunk meg a Szent György-hegyen, a Fischer Borházat, ez egy osztrák tulajdonban lévő gazdaság, modern, XXI. századi, gépesített szőlőművelés és reduktív technológia, ez jellemzi őket.Rövid lovaskocsizás és hegyi séta után következett egy teljesen más karakterű pincészet, a Killer. Biogazdálkodás, a tradíciók szeretete és tisztelete és egy magyarul tökéletesen beszélő svájci házigazda-borász várt minket a romantikus hangulatú pincéjében. A harmadik – és számomra a nyerő – borház a Csobánc oldalában található Villa Tolnay volt. Utóbbit nem mi látogattuk meg, hanem ők jöttek el a boraikkal hozzánk a szállásunkra, ezért fotók sajnos nincsenek a pincéről (így rendhagyó módon az utolsó kóstoló már nem csak a lányoké volt, a férfiak is csatlakoztak). A borok nagyon kellemesek voltak, nekem a Rajnai Rizling 2008 Tavasz ízlett a legjobban, de sokan dícsérték a fahordós Zöldveltelini 2007-et is. Legközelebb majd a pincénél kóstoljuk!

A kellemes szombat este után, vasárnap nem maradhatott ki a Káptalantóti piac, hiszen néhányan a társaságból még nem jártak ott. Nagyon jó hangulata van a vasárnap délelőttönként kertészetből piaccá átalakuló kis “saroknak”, itt mindent lehet kapni, ami a környékbeli ős- és kistermelők birtokain megtalálható.Itt találkoztunk Istvándy Gergővel is, akiknél először tavaly voltunk a bortúrán (meg azóta még jónéhányszor), úgyhogy a vasárnap délelőtt sem maradt borkóstoló nélkül, jól is esett a hőségben egy kis frissitő “Bizsergés”. A piac után még felugrottunk a káptalantóti pincéjükbe is, innen lélegzetelállító a kilátás a Balatonra és a birtok is gyönyörű! Hát, nekem ilyen egy tökéletes hétvége: család, barátok, nyár, bor, jókedv, vidámság és gyönyörű táj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 hozzászólás ide: Egy tökéletes hétvége

 1. juci hozzászólása:

  >úúúú a Káli-medencét én is imádom! és a káptalantóti piac az egyenesen zseniális! sárga irigység…. :) az ultimate oxigénlelőhely, főleg az ékszeres néni. (az én szentbékkállai posztjaimon is meg van örökítve!) jaj de jó lehetett ez:)

 2. Anonymous hozzászólása:

  >Szia! Szuper lehetett … Mikor van a piac, délelőtt? Köszönöm Ági

 3. axi's kitchen hozzászólása:

  >Juci, oxigén aztán van ott bőven! :-)) Néztem ám a fotóidat, akkor meg én irigykedtem!
  Ági, mindig vasárnap délelőtt van a piac.

 4. Anonymous hozzászólása:

  >A káptalantóti piacon két éve még kutya is akadt… Nagyon szép ez az anyag, legszívesebben máris indulnék!!!! Tücsi

 5. Kaldeneker György hozzászólása:

  >Axi's kitchen, szeretném veled felvenni a kapcsolatot. Sajnos nem találok sehol sem elérési lehetőséget. Megkérnélek, hogy írjál nekem az info@kaldeneker.hu címre, hogy tudjak majd veled beszélni. Nagyon tetszik az oldalad, főként amit készítesz. A chutney-k megszállottja vagyok.

  Üdv Kaldeneker Gyuri http://www.kaldeneker.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.