Gelato di Riso – Rizsfagylalt meggyszósszal

>Igazán finom rizsfagyit Olaszországban és itthon, a D-nél ettem eddig. Mivel ez Zs egyik kedvence, sutyorogta már egy ideje, hogy mikor csinálok már én is, olyan jó lenne… Elkezdtem keresgélni a különböző bevált receptgyűjtő oldalakat, kedvenc blogokat, de sehol nem találtam az igazit. Egyszer kölcsönkaptam Lila Fügétől David Lebovitz The Perfect Scoop című könyvét, végül ebben leltem rá “A” receptre. Ráadásul nem csak egy finom rizsfagyi recepttel lettem gazdagabb, de az elkészítési módja alapján – sütőben sül/fő (?) meg a rizs a tejben – legközelebb a tejberizst is így fogom majd csinálni. Amíg hűlt a krém, el kellett távolodnom a konyhától, hogy ne kóstolgassak folyton bele… A savanykás meggyszósz nagyon jó párosítás az édes-krémes-tejszínes fagyihoz. Valószínűleg málnával vagy más savanyú gyümölccsel is elkészíthető, nem lesz rá panasz. Érdemes tálalás előtt legalább 15 perccel kivenni a mélyhűtőből, hogy legyen ideje kissé megpuhulni. Nem tudom ki, hogy van vele, de én úgy szeretek a rizsdarabkákra ráharapni a fagyiban :-) Hozzávalók 1 liter fagylalthoz:
fél csésze (10 dkg) arborio rizs
3 csésze (7,5 dl) tej
3/4 csésze (15 dkg) cukor
1 csipet só
1 rúd vanília (én vaníilia kivonatot használtam)
2 db 3 cm-es narancshéjdarab
5 tojássárgája
1 csésze (2,5 dl) tejszín
1 csipet frissen őrölt szerecsendió (ezt én nem tettem bele)
A meggyszószhoz:
15 dkg meggy magozva
5 dkg barnacukor
kevés víz, 2-3 evőkanál Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 2 literes hőálló edényben összekeverem a rizst, a tejet, 1/4 csésze cukrot, a sót, beleteszem a vaníliakivonatot és a narancshéjat. Alufóliával letakarom és 1 órára beteszem a sütőbe.
2. Kiveszem a sütőből, hozzákeverem a maradék cukrot és alufólia nélkül visszateszem kb. 30 percre, amíg a rizs meg nem puhul.
3. Kiveszem a sütőből és egyszerre hozzákeverem a tojássárgákat, majd tejszínt is.
4. kettészedem a tejberizst és az egyik felét botmixerrel krémesre turmixolom, majd visszaöntöm a rizshez.
5. Ha már kihűlt, hűtőbe teszem és minimum két órát hűtöm. 6. Ha elég hideg fagylaltgépben kifagyasztom.
6. A meggyszószhoz egy kisebb lábosban összekeverem a gyümölcsöt a cukorral a vízzel és addig főzöm, amíg egy kicsit besűrűsödik és a meggy picit megpuhul. Kihűtöm és tálaláskor a fagyi tetejére kanalazom.
Hűtőben a meggyszósz pár napig eláll, így nagyobb adag is készíthető belőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Egy hozzászólás ide: Gelato di Riso – Rizsfagylalt meggyszósszal

  1. Pocak Panna hozzászólása:

    >Hát ezt mindenképp ki fogom próbálni! Gyerekkorom kedvenc desszertje (és sokszor főétele vagy reggelije) a tejberizs!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.