Patrizia szicíliai csirkéje

>Palaia mellett, egy kacsakaringós hegyi út leágazásában lakik Patrizia, aki vacsorára várt minket. Gyönyörű házukban főzőiskolát nyitottak és 3-4-5 napos kurzusokat tartanak. A birtok gyönyörű, olívafákkal szegélyezett út vezet a vendégparkolóig. A kertben ciprusok és hatalmas ősfák állnak, van bio konyhakert meg tyúkok, akiket télen sajnos csúnyán megtizedeltek a rókák. Olyan a hely, mintha egy mesébe csöppentünk volna, rejtve mindenkitől, itt-ott kilátni a környező lankákra és Palaia középkori házaira. Sajnos esős, hűvös idő volt, így fotózni nem tudtunk, sőt a kertbe sem igazán mentünk ki, a házigazdák kötőszóként csak ezt hajtogatták: “Mamma mia, che freddo!” . Egyetértettünk.
A napsütéses képeket Patriziától kölcsönöztem.

A ház két részre van osztva, a zöld kerítés a választóvonal. A baloldali részben kapott helyet a főzőiskola és az apartmanok, a jobb oldalon laknak ők, meg a 3+1 vendégkutya.
A vacsorát közösen főztük, eredetileg arra számítottam, hogy valami jó kis toszkán specialitással vár majd minket, ehelyett “Pollo alla siciliana”, azaz szicíliai csirke készült, de nem bánom, mert nagyon finom, biztos, hogy sokat fogom majd készíteni.
Hozzávalók:
Hát, pontos mértékegységeket nem tudok mondani, a tipikus “Adja magát” porciózás alapján készült az étel :-)
Csirkecomb, alsó/felső vegyesen 6 személyre 10-12 db, bőr nélkül
Lilahagyma gazdagon, legalább 5 nagy fej
Szárított paradicsom 4-5 darab
Mazsola, 1 marék
Fenyőmag, 1 marék
Szárított olívabogyó, 1 marék
Fokhagyma, 1 nagy gerezd héjastul, bevagdosva
Friss rozmaring, kakukkfű, 1-1 csomó, amennyi a képen van
Babérlevél, 3 db
1 citrom héja, késsel vékonyan lehámozva
Száraz fehér bor, kb. 1 dl, a mi esetünkben Prosecco került bele, mivel azt bontott a házigazda, hogy könnyebben menjen a főzés :-)
Só, bors
Extraszűz olívaolaj (természetesen saját termesztésűt használnak)

1. A lilahagymákat megpucoltuk, és nagyobb darabokra vagdostuk, egy hagymát kb 6 darabra. Fontos, hogy ne vágjuk apróra, mert lényeg, hogy majd rá lehessen harapni a nagyobb darabokra! Amikor K-nak, aki több évet élt Szicíliában, elmeséltem, hogy mit ettünk, egyből azt kérdezte: “Akkor tele volt jó sok hagymával, igaz?”
2. A hagymát, fokhagymát és a zöldfűszereket a serpenyőben forró olivaolajon megfuttattuk, majd a csirkéket is beledobáltuk és egyik oldalukon jól lepirítottuk, amíg kellően gőzölgött és illatozott.
3. Megfordítottuk a csirkéket, sóztuk, borsoztuk és hozzáadtuk a szárított paradicsomot, fenyőmagot, mazsolát, citromhéjat és meglocsoltuk a Prosecco-val.
4. Pár percig még nagy lángon pirítottuk, aztán lefedtük és alacsonyabb lángon kb. 8-10 percig pároltuk. Utána Pat lekapcsolta a gázt és hagyta a gőzben készre puhulni a húst.
Köretként sütőben sült zöldfűszeres újburgonyát és salátát ettünk, amiben friss spenót, gorgonzola és törökmogyoró volt, mézes balzsamecettel meglocsolva.

A desszertről nem készült fotó, friss eper volt vanília fagylalttal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Egy hozzászólás ide: Patrizia szicíliai csirkéje

  1. Eszter hozzászólása:

    >Hú ez nagyon jól hangzik, nem túl nehéz és hamar elkészül. Gyönyörű helyen jártatok.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.