Dario, a toszkánai “hentes-celeb”

>Panzano egy bájos középkori városka a Chianti régióban, Firenze és Siena között. Egyik híressége Dario Cecchini, a hentes, aki az egyik központhoz közeli mellékutcában nem csak a hentesüzletét üzemelteti, hanem éttermeket is, három koncepció alapján. Egy valami azonban mindegyikben közös: a HÚS. Amikor beléptünk a hentesüzletbe ez a látvány fogadott: Dario, egy borospohártoronnyal a kezében sürgölődik a vásárlók között, mindenkinek önt egy pohárkával, kollégai pedig a ház specialitásait kóstoltatják.
– Olívaolajas vagy fűszeres zsíros kenyér falatkák. Ezt a fűszeres zsírt olaszul Burro del Chianti-nak hívják és rozmaringgal, fokhagymával, sóval, borssal és egy csöppnyi ecettel ízesítik. A fenti kép bal felső sarkában a malacfej is abból van formázva.
– Házi szalámi- La finocchiona narancsos olívabogyóval. Ezt a szalámit a legendák szerint régebben is a borkóstoláshoz szokták kínálni, édesköménymaggal van ízesítve, így az enyhén ánizsos íze megtréfálhatja az embert, a bort esetleg finomabbnak ítélheti, mint amilyen valójában, azaz a szó eredeti jelentése szerint egy picit “átvágták, megtréfálták” az illetőt.
– Zöldfűszeres, fokhagymás húsfalatkák-Arista- Egyben sült disznóhús, nekem a rozmaring dominált benne, de a leírás alapján kakukkfű és édesköményvirág is van a fűszerkeverékben. Mindezért a kóstolóért nem kell fizetni, csak kedvcsináló a ház ízeihez.
A pult tele van fantasztikus pácolt húsokkal, előre elkészített grillnyársakkal, de természetesen kapható natúr marha és sertéshús is. Az étlap szerint minden hús gondosan válogatva, Spanyolországból érkezik.
Az útikönyvemben (Lonely Planet sorozat, Tuscany&Umbria – ajánlom mindenkinek!) már előtte olvastam, hogy a hentesüzlet felett lévő Mac Dario nevű étteremről Jack Nicholson azt mondta, itt ette a világ legfinomabb hamburgerét. A fenti kóstolók után azt sejtettük, valószínűleg nem állhat messze az igazságtól és mivel pont ebédidő tájékán jártunk, kipróbáltuk. Mivel az üzletben semmi jelzés nem volt, hogy merre van az étterem, kérdésemre Dario kiugrott a pult mögül, betessékelt minket az üzlet hátsó, előkészítő helyiségébe (mit szólna ehhez az ÁNTSZ???) és egy teátrális mozdulattal kinyitotta a lecsempézett tolóajtót, majd feljutottunk az emeletre. V szerint varázsolt és ebéd után vissza kellett jönnünk megnézni, hogy hogy működik a “varázsajtó” :-) A Mac Dario-ban és a másik két étteremben is hosszú, közös asztaloknál eszik együtt minden vendég, érkezési sorrendben ülnek egymás mellett, nagyon hangulatos! Összesen kétféle ételből választhattunk. A gyerekek a Mac Dario-t választották, ebben egy kb. 25 dekagrammos húspogácsa, zsályás-fokhagymás sültburgonya, rengeteg friss zöldség, többféle háziszósz egy tál kenyér és víz is benne foglaltatik. Az étel ára 10 euro, ez az egy adag kettőjüknek bőven elég volt, a zöldségekből és a krumpliból még nekünk is jutott. Sajnos a húst és krumplit elfelejtettük fotózni, annyira ettünk :-) Mi a Welcome menüt választottuk, pincérünk javaslatára szintén egyet rendeltünk kettőnknek. Ebben négyféle húsízelítő, zöldségek, kenyér és víz szerepel. A négyféle hús (a fotón a bal felső képről jobbra indulva):
– Chianti tuna – nem, nem tonhal, sertéshús, omlósra elkészítve, szálaira esik szét, hmmm….
– Chianti sushi – nyers, nagyon apróra vágott fűszeres marhahús
– Sertésvagdalt kaliforniai paprika szósszal
– A már fent említett zöldfűszeres Arista Mindegyik nagyon finom és különleges volt, bár a tatár talán lehetett volna kicsit intenzívebb fűszerezésű. Egy adaggal konkrétan degeszre ettük magunkat ketten. A menü ára 20 euro. Egy pohár vörösbor 2 euro. Az étlapon (én ilyet még sehol sem láttam..) ez áll: választhatja a mi borunkat, de ha saját borát szeretné hozni és elfogyasztani nálunk, semmi akadálya, nem számolunk fel érte felárat.
Dario másik két étterme, az Officina della Bistecca, és a Solociccia. Az előbbi hódolat a világhíres Bistecca alla Fiorentina-nak. Itt esténként faszénen sütik a húsokat, a menü ára 50 euro, mely a bort is tartalmazza. A Solociccia-ban (jelentése: csak hús) egy két órás vacsora keretében a hatféle húsból álló menüt ehetjük végig 30 euróért, melyben szezonális zöldségek, olívaolajos fehérbab, focaccia, kenyér, desszert, kávé és 2,5 dl bor van benne. Ne hagyjátok ki, ha arra jártok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Egy hozzászólás ide: Dario, a toszkánai “hentes-celeb”

  1. Anonymous hozzászólása:

    >Most már biztos hogy megnézzük Signore Dario-t!Ez gyönyörü!Évi

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.