Toszkána esőben és borúsan is csodálatos

>Az elmúlt 8 napban Toszkána és Cinque Terre csodás tájain barangoltunk. Sajnos az idő ott sem volt sokkal barátságosabb, mint errefelé, így az előre gondosan megtervezett útiterv néha módosult és a “Napsütötte Toszkána” fotók sem készülhettek el.
Ennek ellenére az út gyönyörű volt és már azon gondolkozom mikor menjünk vissza, amikor biztosan sütni fog a nap.
Rengeteg gasztronómiai élményben volt részünk: jártunk több borászatban és főzőiskolában, ücsörögtünk éttermekben, kávézókban (ez utóbbiakban a gyerekek szerint egy picit túl sokat is… bár ha az adott helyen fagyit is lehetett kapni, rögtön nem elégedetlenkedtek tovább).
Az első napunkat rögtön egy Toszkána északi régiójában, a Luccát körülvevő hegyekben fekvő borászatban kezdtük, ahol az újonnan épített üzemrész hivatalos megnyitóünnepsége zajlott. Épp a polgármester zárószavaira érkeztünk, majd a San Gennaro-i fúvószenekar játéka következett.
Innen vált igazán izgalmassá a történet, megnyitották az épületet és bent borkóstolóval egybekötött állófogadás várta a vendégeket. Az asztalok roskadásig voltak pakolva füstölt sonkákkal, toszkán szalámi specialitásokkal, mortadellával. A sajtos oldalon Parmiggiano Reggiano, többféle pecorino és gorgonzola sajtból lehetett választani. Illetve “kötelezően” végigkóstolni, mert a pincérek nem sajnálták a vendégektől a jó falatokat. Én ennyi finom sajtot egyszerre még sosem ettem.
Aztán még ott voltak a főszereplők is, a borok: kétféle vöröset kínáltak, a kedvencünk az I Pampini lett, egy igazi Supertuscan, mely kétféle szőlőből készül, Sangiovese (ez a dominánsabb) és egy észak-olasz Teroldego nevű fajtából. Utóbb kiderült, az egész utazás egyik legjobb vörösborát ittuk rögtön és nagyon sajnáltuk, hogy nem vettünk belőle (az ára egyébként 19 euro körül volt, ha jól emlékszem). Nekem a Vermentino nevű fehérbor is nagyon ízlett, gyönyörű aranysárga színű, friss, citrusos, egyszóval: finom :-)


Ahogy a legtöbb nagy borászathoz, ehhez a birtokhoz is tartozik több épület, mely a turizmust szolgálja. A villaépület valamikor a XVII. század végén épült, amikor a Luccában élő gazdag felsőosztály elkezdett a városközeli hegyekben birtokokat vásárolni és borászattal kezdtek foglalkozni.Folyt. köv.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Toszkána esőben és borúsan is csodálatos

  1. Anonymous hozzászólása:

    >Szia!
    Nagyon várom a folytatást,jövö héten indulunk és remélem tudsz pár jó helyet javasolni hol érdemes enni-inni.Mi San Miniatoban leszünk.
    Üdv:Évi

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Évi,
    írok még addig, persze attól függ, mikor indultok.
    De amit ne hagyjatok ki gasztro szempontból: Panzano és Volpaia. Ezekről mindenképp még írok majd bővebben.

  3. Anonymous hozzászólása:

    >Mi jövö héten szombaton indulunk ami nem megterhelö mert Umbriában élünk.Most fedezzük fel Toscanat.Néztem a szállásunkhoz egy órányira van az a két hely amit irtál.Mindenképp megnézzük.Imádjuk a finom borokat!Na meg persze a többi jó dolgot is.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.