Csirkemell harissa pácban, citromos korianderes kuszkusszal

>Az észak-afrikai konyha egyik nélkülözhetetlen összetevője a harissa, a csípős, chili paprikából készült paszta. Készen is kapható, de nagyon egyszerűen elkészíthető, érdemes vele próbálkozni, mert sokféleképpen felhasználható és hűtőben több hétig is eláll ha olivaolajat öntünk a tetejére. Ebben a receptben pácként használtam, de mártogatósként, levesek ízesítőjeként, kuszkusz elkészítéséhez is használják.
Elkészítési módja országonként és régiónként változhat, de szinte minden receptben megtalálható a szárított chili paprika, római kömény, koriander, kömény, fokhagyma, só és olivaolaj. Más receptek tartalmaznak szárított mentát, grillezett kaliforniai paprikát, zöldfűszereket, paradicsompürét is. Én most egy olyan változatot készítettem el, amiben van grillezett paprika is, így nem lett annyira csípős, mintha csak a chili paprikát kevertem volna össze a fűszerekkel.

Hozzávalók 4 személyre a harissa pasztához:
2 tk. római kömény mag
1 tk. koriander mag
1 tk. köménymag
2 piros chili paprika (maggal vagy mag nélkül ízlés szerint)
2 kaliforniai paprika grillezve (az egyik a kuszkuszhoz kel majd, de egyszerűbb együtt csinálni)
2 gerezd fokhagyma aprítva
fél tk. só
szárított menta
2 dl olivaolaj

2 csirkemell filé
olivaolaj a grillezéséhez

A citromos korianderes kuszkuszhoz:
2 csésze kuszkusz
1 grillezett paprika héj nélkül, apróra vágva
5 dkg fenyőmag pirítva
5 dkg fetasajt
3 ek.olivaolaj
1 tk. őrölt római kömény
fél citrom leve
1 csokor koriander felaprítva
só, bors

  1. A harissahoz a kaliforniai paprikát megkenem olivaolajjal, villával megszúrkálom és 200 fokos sütőben, grillfokozaton addig sütöm, amíg a héja mindenhol megbarnul/megfeketedik. (Alternatív megoldásként gáztűzhelyen is elkészíthető, simán a gázrózsára rátéve, folyamatosan forgatva, feketére kell sütni a héját) Ha elkészült, egy tálba teszem, folpack-ba csomagolom és kihűtöm.
  2. A római köményt, koriandert és köménymagot száraz serpenyőben illatosra pirítom, kihűtöm és mozsárban összetöröm. Végül botmixerrel az összes hozzávalót pürésítem.
  3. A megmosott, félbevágott csirkemellfiléket a harissával vastagon bekenem és fél órára letakarva a hűtőbe teszem.
  4. Egy grillserpenyőt felforrósítok, beleöntöm az olivaolajat és a csirkemelleket mindkét oldalukon pirosra grillezem. Faszenes grillsütőn is elkészíthető!
  5. A kuszkuszt egy nagy tálba helyezem és annyi forró vizet (vagy ha van zöldségalaplét) öntök rá, amennyi éppen ellepi. Letakarom és 10 percig állni hagyom. Ha beszívta a nedvességet villával felkapirgálom/fellazítom a szemeket és hozzákeverem az apróra vágott grillezett paprikát, fetát és a fenyőmagot. Egy pohárban összekeverem az olivaolajat, citromlevet és a római köményt. Sózom, borsozom és a kuszkuszra öntöm. Végül hozzákeverem az apróra vágott koriandert is.

Ha valakinek nem lenne elég csípős a hús, a maradék harissa pasztából kínálhatunk mellé még egy keveset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.