Fahéjtorta a Süteményeskönyvből

>Múlt héten volt a sajtótájékoztatója Bereznay Tamás második könyvének, a Süteményeskönyvnek. Gyönyörű fotókkal illusztrált a könyv, a szerző kedvenc süteményeit mutatja be sok hagyományos, már-már elfeledett recepttel, mint pl. a Gerbaud vagy a Méteres kalács. Vagy lehet, hogy csak én nem készítem ezeket??
Sorakoznak benne szép számmal izgalmas, nemzetközi konyhákból vett édességek is, már alig várom, hogy sorban kipróbáljam ezeket.
Nagyon tetszik a fejezetek tematizálása, a fő hozzávalók alapján csoportosították az édességeket és mivel sokszor az alapján sütök hogy épp mi van itthon, így könnyen találok receptet. Most a Magvas finomságokból sütöttem meg a Fahéjtortát, egyrészt mert nagyon érdekelt a neve alapján, másrészt ehhez volt itthon – majdnem – minden. Az alapreceptben mandulával készül a töltelék, én dióval helyettesítettem, így is nagyon finom, de valószínűleg mandulával az igazi :-)


Fahéjtorta


Hozzávalók a tésztához
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
reszelt citromhéj

Töltelékhez
3 tojás
15 dkg nádcukor
1,25 dl tejszín
1,25 dl tej

2 tk. őrölt fahéj
20 dkg darált dió (az eredeti receptben mandula van)
6 db amaretti keksz darálva (az eredeti receptben mézes puszedli van)
1 tk. cukrozott citromhéj
A tésztához a hozzávalókat a tojássárga és citromhéj kivételével késes robotgépben morzsaállagúra keverem. Hozzáadom a tojássárgát és citromhéjat, összekeverem, majd kézzel gyorsan összegyúrom. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe teszem. 30 perc múlva a tésztát kinyújtom és egy hullámos szélű tortaformába teszem, kibélelem sütőpapírral, lencsét öntök rá és 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütöm. A töltelékhez habosra keverem a tojást és a cukrot. Hozzákeverem a tejet, tejszínt, sót, fahéjat, végül a darált kekszet, diót és cukrozott citromhéjat. A masszát az elősütött tésztára öntöm és kb 45 perc alatt készre sütöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Fahéjtorta a Süteményeskönyvből

  1. Anonymous hozzászólása:

    >és finom volt??? juc

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Nagyon finom! el kell készítenem az eredeti alapján is, mandulával, mert úgy szerintem még jobb lesz!

  3. Anonymous hozzászólása:

    >az én anyukám mind "zserbót", mind a méteres kalácsot szokta sütni. nem tudom, hogy ugyanaz-e a recept, mint a Tamásé, de nagyon finomak…

Hozzászólás a(z) Anonymous bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.