Paradicsomleves ropogós tortillaval, sült paradicsommal és kecskesajttal

>A címbe már nem fért volna bele a friss koriander, pedig az nem hiányozhat belőle. Tulajdonképpen krémleves, mert turmixolni kell az alapot, de nem sűrű, könnyű, savanykás és a végén a “levesbetétekkel” nagyon érdekes ízek keverednek a tányérunkban. Paradicsomot háromféle formában használtam hozzá: az alaphoz darabolt konzervet, ez van turmixolva, szárított paradicsomot és koktélparadicsomot sütőben grillezve. A kecskesajtot (már megint…) sem érdemes kifelejteni belőle, de ha valaki nagyon nem szereti fetával vagy reszelt pecorinoval helyettesítheti. A végére hagytam a tortillat, kukoricából készült lapok kellenek, és most nem töltjük, hanem gyufaméretű kis chipset készítünk belőle. Érdemes többet gyártani, mint amit recept kér, mert nagyon finom ropogtatnivaló lesz.
Hozzávalók kb. 6 adaghoz
1 fej fehérhagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek. olivaolaj
1,5 liter zöldségalaplé
1 konzerv darabolt paradicsom
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt koriander
1 tk. cayenne bors vagy szárított chili
15-20 szem koktélparadicsom
4-5 db szárított paradicsom apróra vágva.
5 dkg kecskesajt
4 lap kukoricatortilla
friss koriander
só, bors
A kotélparadicsomokat félbevágom, egy tűzálló tálba rakom, meglocsolom kevés olivaolajjal és kb 25 perc alatt 180 fokos sütőben sütöm, amíg picit összesik és a széle barnulni kezd. Ha kész, félreteszem.
A kukoricatortilla lapokból gyufaméretű kis “pálcikákat” készítek, sütőpapíron szétterítem, meglocsolom ezt is pici olivaolajjal és kb 10 perc alatt a sütőben megpirítom.
A leveshez a hagymát és a fokhagymát olivaolajon megpárolom, ha puha, hozzáadom a fűszereket, 1 percig keverem, majd jöhet a paradicsom konzerv. Kb 10 percig főzöm, amíg kicsit besűrüsődik, hozzáöntök 3 dl alaplevet és botmixerrel jól összeturmixolom. Ha sima, hozzáadom a maradék zöldségalaplevet is és kb 10 percig főzőm még. Ha kell, sózom, borsozom.
Tálaláskor minden tányérba tettem pár evőkanál levest, majd halmoztam rá sült és szárított paradicsomot, kecskasajtot és a végén szórtam rá friss koriandert.
A maradék sült tortilla csíkokat pedig betűtésztaként is használhatjuk :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.