Áfonyatorta

>Gondoltam, sütök egy könnyű kis “hétköznapi” sütit, hogy vacsora után legyen itthon desszert. De ez az áfonyatorta minden várakozást felülmúlt. Az első szeletet langyosan kóstoltam, (a másodikat is…), aztán inkább elraktam, hogy ne essek több kísértésbe. Mivel a töltelék nagy részét az áfonya adja, annyira intenzív íze van, hogy úgy érzed, a tészta csak azért van körülötte, hogy egyben tartsa a gyümölcsöt. Ez az a recept, amire azt mondom: ne helyettesítsük semmi mással a gyümölcsöt!!!!!
Hétköznapra, vendégeknek, ünnepnapra, bármikor… Hozzávalók:
Az édes omlós tésztához:
21 dkg liszt
14 dkg hideg vaj kockákra vágva
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1-2 ek. jéghideg víz
A töltelékhez:
2 tojás
10 dkg porcukor
1 dl tejszín
40 dkg áfonya
1/4 tk. vaníliakivonat
porcukor a tetejére
creme fraiche (ízlés szerint a tálaláshoz)
A tésztához a lisztet egy késes robotgépben elkeverem a cukorral, hozzáadom a vajat és morzsaállagúra keverem. Hozzáadom a tojássárgáját és a vizet, addig folytatom a keverést, amíg össze nem áll a tészta. Kézzel még jól összegyúrom, kerekre formázom és folpackba tekerve a hűtőbe teszem 30 percre. A sütőt előmelegítem 180 fokra. 30 perc elteltével a tésztát kinyújtom és egy kb. 22 cm-es gyümölcstortaformába teszem. Sütőpapírral kibélelem, lencsét teszek bele nehezéknek és kb. 15 percig sütöm, amíg pici színt kap a tészta. Kiveszem a lencsét és a papírt és tovább sütöm még 5 percig, hogy a tészta alja is enyhén barnulni kezdjen.
Közben a töltelékhez habosra keverem a cukrot a tojásokkal, hozzáöntöm a tejszínt és a vaníliakivonatot és a félig elkészült tésztára öntöm. Beleszórom az áfonyát is és visszatolom a sütőbe, kb 20-25percig sütöm amíg a tojásos töltelék megszilárdul és jól átsül.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 hozzászólás ide: Áfonyatorta

  1. Éva hozzászólása:

    >Én vegyes gyümölccsel próbáltam, málna, ribiszke, áfonya, stb, mert nem kaptam áfonyát. Isteni finom lett, a sütőből kivettem és azonnal megettük, nem volt ideje kihűlni, így a következőt majd úgy is megkóstoljuk. :)
    Nagyon köszönöm ezt a klassz tortát.

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Ugye, hogy már langyosan eteti magát? :-)
    Én köszönöm, örülök, hogy ízlett!

Hozzászólás a(z) Éva bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.