Csodás chutney mangóból és ananászból

>A chutney (csatni) Indiából indult hódító útjára, a britek hozták be Európába a gyarmatosítás idején. Zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készülő sűrű mártás, legtöbbször darabos, felismerhetőek benne a főbb összetevők. Fűszerezése pikáns, egyszerre tud édes, csípős és savanykás is lenni. Az ízkombinációk száma végtelen, nekem még sosem sikerült kétszer ugyanolyat főznöm (mondjuk nem is feltétlenül törekedtem rá), de ez benne a szép, lehet vele kísérletezni, próbálkozni és mindig új élményekkel leszünk gazdagabbak. Az egyik legismertebb fajtája a mangó chutney, de rengeteg féle gyümölcsből és zöldségből készíthető. Télen éppúgy találunk megfelelő alapanyagot hozzá, mint nyáron. Ha gyümölcsből készül, akkor is kerül bele hagyma, fokhagyma, friss gyömbér és természetesen chili paprika. A fűszerezését a fő alkotóelemhez igazítják, de általában az indiai konyha kedvelt fűszereit használják: koriander, római kömény, fahéj, kurkuma, kardamom.
Hihetetlen, hogy ezek a fűszerek mennyire el tudják varázsolni a hagyományos gyümölcseinket is, nyáron sárgabarack chutney-t vittem egy grillezésre, ahol a társaság férfi tagjai meglehetősen szkeptikus arckifejezéssel méregették vajon mi lehet az, aztán az egyik bátor megkóstolta, majd szép lassan mindenki és végül elkezdődött a harc az üvegért :-)

Húsokhoz, sajtokhoz, pirítóshoz, kekszekhez fogyasztható, de simán lehet csoki helyett is nassolni belőle… Hozzávalók 7 db kb. 2dl-es kisüveghez
3 db érett mangó apró kockákra vágva
2 db ananász apró kockákra vágva
3 lilahagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma apróra vágva
hüvejkujjnyi friss gyömbér apróra vágva
3 ek. olaj
25 dkg barnacukor
300 ml fehér borecet
1 tk. só
1-2 piros chili paprika (attól függ mennyire bírjuk az erőset)
1 tk. római kömény
1 tk. koriander
1 tk. kurkuma
1/2 tk. fahéj
10 szem zöld kardamom
Az olajat egy magas falú lábosban felhevítem és beledobom a hagymát, pár percig pirítom, hozzáadom a gyömbért és a fokhagymát és ha már illatozik a lakás, lejjebb veszem a hőt és puhára párolom a hagymát. Hozzáadom a chilit és az összes fűszert, átforgatom a hagymás keverékkel, majd hozzáadom a gyümölcsöket, a cukrot és a borecetet is. Fedő nélkül kis lángon gyakran kevergetem és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik, nekem kb. 1,5-2 óra szokott lenni, attól függően mennyire sok leve van a gyümölcsöknek. Közben folyton kóstolgatom és ha kell adok hozzá még a fűszerekből. Ha elérte a kellő sűrűséget sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom és sötét helyen tárolom, szép sorban elajándékozom.
Folytatás következik…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.