Tejszínes almatorta

>Susan Loomis egyik könyvében van egy körtetorta, ez adta az ötletet ehhez az almatortához. Igazi könnyű, délutáni vagy vacsora utáni desszert. Amikor megérzem a karamellizálódó vaníliás cukor illatát sütés közben, már alig bírom kivárni, hogy elkészüljön. Egyszerű omlós tészta az alapja és alma helyett készülhet szilvából vagy nyáron nektarinból, keményebb sárgabarackból is.Hozzávalók (22 cm-es gyümölcstorta formához)
A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 csipet só
12,5 dkg hideg vaj kockákra vágva
5-6 ek. jéghideg víz
Az almatöltelékhez:
2 ek. zsemlemorzsa
3 db. nagy, piros alma
2 cs. vaníliás cukor
2 dl tejszín
2 tojás
1 csipet só
Késes robotgéppel keverem mindig az omlós tésztát. Egyrészt sokkal gyorsabban és egyenletesebben szétmorzsolja a vajat, mintha kézzel csinálnám, másrészt nem is melegítem fel a vajat a kézi keveréssel. Szóval: liszt-só-vaj a robotgépben, gyorsan morzsaállagúra keverem. Jöhet a hideg víz, evőkanalanként adagolva, először csak 3-4 kanállal teszek bele, ha még nem állt össze a tészta hozzáöntöm a többit is. Ezután kézzel gombócot formázok belőle, folpackba csomagolom és legalább 30 percre behűtöm, ha van időm akkor 1 órára.
A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom és a kivajazott tortaformába rakom, a tésztát a forma oldalához nyomkodom, nem baj ha picit kilóg, majd visszateszem a hűtőbe. Akkor lesz igazán omlós a tészta, ha hidegen kerül a hűtőbe.
Ha letelt az 1 óra kiveszem a hűtőből, villával megszúrkálom, sütőpapírt teszek rá, amire nehezékként fél kg lencsét szórok és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem kb 15 percre. Ha már a széle aranybarna, kiveszem, kiszedem a lencsét és a sütőpapírt és visszatolom a sütőbe pár percre, hogy az alja is pici színt kapjon, kb 3-4 perc.

Ezután kiveszem, megszórom a zsemlemorzsával, körben elhelyezem rajta a cikkekre vágott almát, megszórom az egyik zacskó vaníliás cukorral és mehet vissza a sütőbe. Közben összekeverem a tojást a tejszínnel és a másik zacskó cukorral, csipet sóval. Ha a sütőben a vaníliás cukor elkezd karamellizálódni az almán, akkor ráöntöm a tejszínes mártást, a sütőt leveszem 180 fokra és addig sütöm, amíg aranyszínű lesz a tejszínes töltelék.
Melegen a legjobb!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Egy hozzászólás ide: Tejszínes almatorta

  1. Niki hozzászólása:

    >Ez nagyon jól hangzik:)Máris megennék egy szeletet belőle;oPPP

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.