Grillezett sütőtök saláta

>Olyan kár, hogy sokan fanyalognak a sütőtök hallatán, valószínűleg ők még csak a hagyományos, “kockáravágom-sütőbenmegsütöm” verziót kóstolták. Én ezt is nagyon szeretem, de ennél sokkal több lehetőség van ebben a zöldségben. Az intenzív édes ízét nagyon szeretem csípősebb, fanyarabb hozzávalókkal kombinálni: csilivel, gyömbérrel, naranccsal, savanykásabb sajtokkal (hogy csak párat említsek) fantasztikus jól párosítható.Ez a saláta az egyik téli kedvenc, mindig sikere van és ami külön jó benne, hogy az itthon lévő alapanyagok szerint könnyedén változtatható. Ami fix benne a sütőtök mellett, az a rukkola és a csilis dresszing. Fantasztikus, ahogy ezek az élénk, intenzív színek rétegződnek, sosem tudok betelni vele.
Hozzávalók 4 adaghoz
50 dkg sütőtök apró kockákra vágva
a grillezett zöldségekhez 1 nagy fej lilahagyma, 1 kisebb cukkini, fél padlizsán, olivaolaj, só, bors
2 marék rukkola
2 ek. szezámmag
2 ek. morzsolt feta
Az öntethez
4 ek. olivaolaj
1 ek. fehérborecet
1 piros csili apróra vágva
só, bors

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréses). A zöldségeket előkészítem a grillezéshez: a sütőtököt kisebb kockákra vágom, egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és már mehet is be a sütőbe kb. 15-20 percre, amíg szépen megbarnul. 15 perc után már figyelem, mert inkább egy picit keményebb maradjon, de ne essen szét majd a salátában. A lilahagymát, cukkinit, padlizsánt vékonyabb karikákra vágom és egy másik hőálló edénybe teszem, meglocsolom olivaolajjal, sózom, borsozom és ez is mehet be a sütőbe. Amikor már majdnem jó, átkapcsolom a sütőt grillezésre, hogy barnuljanak egy kicsit.
2. Amíg sülnek a zöldségek az öntethez összekeverem a hozzávalókat.

3 Ha kihűltek a zöldségek, 4 kis tálba állítom össze a salátát, a hozzávalókat egymásután rétegezve, hogy a színek szépen érvényesüljenek. A végén rálocsolom az öntetet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.