Névnapi zöldcitromos sajttorta

>V névnapja alkalmából készült ez a torta, kicsit tartottam tőle, hogy nem fog neki igazán örülni, mert csokoládé semmilyen formában nincs benne, de szerencsére nagyon ízlett neki (is). Egyszer már sütöttem ezt a receptet, és már akkor elhatároztam, hogy újra elkészítem egy-két módosítással. Az alapreceptet egy kicsit édesnek találtam, így kevesebb cukrot és több citromot használtam. A zöldcitrom is hiányzott az eredeti receptből, de annyira szeretem az ízét, hogy azt gondoltam, biztos nem rontja el, sőt!
Egy kis erdeigyümölcs szósszal talán még finomabb lenne, de most nem így alakult, majd legközelebb.


Hozzávalók (22 cm-es kapcsos tortaformához)
A kekszalaphoz:
20 dkg keksz
10 dkg vaj olvasztva
A krémhez:
50 dkg zsíros (jó minőségű!!!) krémsajt
17 dkg kristálycukor
3 tojás
2 ek. búzadara
15 dkg mascarpone
1 nagyobb lime leve
1 citrom reszelt héja

1. A sütőt előmelegítem 150 fokra. Kivajazom a tortaforma alját és kibélelem sütőpapírral. A kekszet késes aprítógépben ledarálom és hozzákeverem a serpenyőben megolvasztott vajat. A keveréket a tortaforma aljára simítom, jól lenyomkodom egy kanál aljával és félreteszem.
2. A krémhez a krémsajtot és a cukrot keverőgépben krémes állagúra keverem. A tojásokat egyesével adom hozzá, megvárva amíg szépen egyenletesen elkeverednek a masszában. Hozzáadom a búzadarát és a mascarponét, a zöldcitrom levét és a citrom lereszelt héját.
3. A krémet a kekszalapra öntöm és kb. 50 percre a sütőbe teszem. 50 perc elteltével megmozgatom, finoman megrázogatom a tortaformát, akkor jó, ha a széle már szilárd, de a közepe még picit remegős. Ha túl puhának találom, még 5-10 percre visszatolom a sütőbe. Ha kész, kinyitom a sütő ajtaját és hagyom a tortát ott kihűlni. Tálalásig hűtőben tartom.
4. Szeletelés előtt egy éles késsel elválasztom a tortát a formától és csak utána kapcsolom ki. Szeletelni csak akkor szabad, ha teljesen kihűlt. A maradék akár 2 napig is eláll a hűtőben.
Ha gyümölcsmártás is készül hozzá, azt a kistányérokban a tortaszeletekre halmozom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Névnapi zöldcitromos sajttorta

  1. Viki hozzászólása:

    >szia, a krémsajt milyen legyen?

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Viki, zsíros, natúr krémsajt, ne a legolcsóbb kategóriából, de nem muszáj a Philadelphia sem.

  3. Viki hozzászólása:

    >ja, tehát tejszínes. megnyugodtam. csak mert a zsíros olyan furán hangzott. :)

Hozzászólás a(z) axi's kitchen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.