Tejszínes-újhagymás, diós quiche

>Sokáig tartottam az omlós tésztás receptektől, mert a leírások olyan “bonyolultnak” és hosszadalmasnak tűntek: gyorsan dolgozni, nehogy megmelegedjenek a hozzávalók, pihentetni, elősütni, egyedül sütni, ne égjen meg a széle, stb.
De olyan sok imádnivaló recept alapja, hogy végül kipróbáltam és kiderült, ha megtalálom a liszt-vaj-víz hármasának megfelelő arányát egyáltalán nem bonyolult. Azóta már sok-sok sós és édes finomság készült omlós tésztával. A mostani recept tésztája tartalmaz tojást, de a legtöbb alaprecept amivel találkoztam nem használja.
Ennek a quiche-nek az ötletét a Szakácsok könyvéből vettem, picit módosítottam rajta, az alaptésztából kimaradt a dió (azért egyszer majd úgy is kipróbálom) és inkább a tetejét szórtam meg dióval, hogy a végén a sütőben illatos-ropogósra piruljon.
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű gyümölcstortaformához
Tészta
20 dkg finomliszt
12,5 dkg hideg vaj kockákra vágva
1 tojás felverve

jéghideg víz
Töltelék
3 tojás + 1 tojás sárgája
300 ml tejszín
3 ek. tej (nem light!)
1 ek. vágott petrezselyem
6 szál újhagyma apróra vágva
2,5 dkg reszelt zsíros sajt (Cheddar, Gouda pl.)
1/4 tk. frissen reszelt szerecsendió
só, bors
1 marék mozsárban durvára tört dió

1. A tésztához egy késes robotgépben összekeverem a lisztet és a sót a vajjal, amíg morzsaszerű állagot kapok, hozzáadom a felvert tojást és addig keverem, amíg a tészta összeáll, ez csak pár másodperc. Ha túl száraz lenne hozzáadok1-1 ek. jéghideg vizet, egyszerre mindig csak egy kanállal, nehogy túl nedves tésztát kapjak. Kiveszem a gépből és kézzel gyorsan kis labdává gyúrom, amit egy picit lelapítok (így könnyebben tudom majd nyújtani), folpackba csomagolom és legalább fél órára a hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
2. A fél óra leteltével kiveszem a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett deszkán kinyújtom olyan vastagságúra, hogy a 23 cm-es formámba beleférjen (nem baj, ha egy icipicit túllóg a szélén). A tésztát úgy szoktam átrakni a sütőformába, hogy a sodrófára feltekerem és a formába így óvatosan visszaengedem, így nem szakad el és nem nyúlik meg. Villával megszúrkálom, sütőpapírt teszek rá, és 1/2 kg lencsét pakolok rá nehezéknek, a sütőben 10 percig sütöm, majd kiveszem, leveszem róla a nehezéket és a sütőpapírt és néhány percre visszateszem a sütőbe, hogy a tészta alja is megsüljön egy picit.
3. A töltelékhez a dió kivételével habverővel összekeverem a hozzávalókat, sózom, borsozom és a félig megsült tésztára öntöm. Kb 30-35 perc alatt sül meg. A vágott diót csak az utolsó 10 percben teszem csak a tetejére, így is lesz ideje szépen megpirulni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.