Rétes, nem desszert

>Desszertként is nagyon szeretem a rétest, de most egy sós változatról lesz szó. A fűszerezése alapján észak-afrikai ihletésű, az egyik hozzávaló azonban Dél-Amerikából származik, ez a quinoa (ejtsd kb. ‘kín-vá’), az egyik kedvenc gabonafélém. A fűszeres darálthús mellett ez a fő alkotóeleme a tölteléknek, nagyon finom, kicsit édeskés ízű és különleges textúrája van.
Nagy adag zöldsalátával főételként fogyasztottuk, de előételként is el tudom képzelni, vékonyabb szeletekre vágva, korianderes joghurttal tálalva. Frissen sülve a legfinomabb, amikor a rétestészta még langyos és ropogós.

Hozzávalók 2 rúd réteshez
1 csomag réteslap (6 vagy 8 lapos)
30 dkg darált pulykahús
1 csésze (2,5 dl) quinoa
1 kisebb fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt koriander
1/2 tk. fahéj
só, bors
5 dkg mazsola
2 ek. olivaolaj
olvasztott vaj (a réteslapok kenéséhez)
1 tojás felvert sárgája
Korianderes joghurt mártáshoz:
2 dl joghurt
fél csomag friss (vagy ilyenkor télen mélyhűtött) koriander apróra vágva
só, bors
1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
2. A hagymát és a fokhagymát az olivaolajon megpárolom, amikor már üveges színe van rászórom a római köményt, koriandert, fahéjat és kb. 1 percig kevergetem, hogy az illatuk bejárja a konyhát. Hozzáadom a darálthúst, sózom, borsozom és addig pirítom, hogy kifehéredjen, ezután lefedve közepes lángon készre párolom. Amikor elkészült, hozzákeverem a mazsolát.
3. Közben megfőzöm a quinoa-t és a kész húsos keverékhez adom.
4. Egy rúd réteshez 3 lapot használok. Fogom az első réteslapot, benedvesített konyharuhára fektetem és megkenem olvasztott vajjal, majd a következő 2 lappal is ugyanígy teszek, egymásra fektetve őket. A hosszabbik oldala mentén ráhalmozom a húsos töltelék felét és jó szorosan feltekerem. A konyharuha segítségével átrakom a sütőpapírral kibélelt tepsire és gyorsan elkészítem a másik rudat is. A tetejüket megkenem a tojássárgájával és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
5.
Amíg sül, a joghurtmártáshoz a hozzávalókat összekeverem. Ha a rétes elkészült, a tepsiben hagyom langyosra hűlni, 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vágva zöldsalátával és a joghurtos mártással tálalom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 hozzászólás ide: Rétes, nem desszert

  1. Tünde hozzászólása:

    >Szia Axi!
    Ez is nagyon izgatja a fantáziámat.
    Viszont kérdésem lenne: ezt a quinoa gabona félét hol lehet megvenni? Illetve, hogyan főzöm meg? Mennyi vízbe? Sima vízbe vagy sós, ízesített. Még sose nem is találkoztam ezzel a "kín-vával".
    Köszi!

  2. axi's kitchen hozzászólása:

    >Jaj, hát akkor sürgősen szerezd be! :-)
    A Nagycsarnokban az Ázsia boltban tutti van és bioboltokban is találhatsz.
    Főzni úgy kell mint a rizst. Ha nem találsz, akkor próbáld ki kuszkusszal, úgy is nagyon finom!

  3. Tünde hozzászólása:

    >:) Oksa! Ma a piacon voltam egy bioboltban, de ott nem volt.
    Borozás mellé igazán leírhatnád L titkos receptjét a borsos kenőkét…

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.